Реджеп Ердоган управлява Турция от над 20 години. Сега той

...
Реджеп Ердоган управлява Турция от над 20 години. Сега той
Коментари Харесай

Това ще бъдат последните ми избори: Защо в Турция посрещат с насмешка оттеглянето на Ердоган

Реджеп Ердоган ръководи Турция от над 20 години. Сега той направи поръчка за отдръпване от политиката . Ердоган обаче и преди е приказвал сходни неща. Може ли в този момент да му се има вяра? И кой би го наследил?

Анализ прави Deutsche Welle .

" Работя на цялостни обороти, тъй като съм на финала. Според законодателството това ще бъдат последните ми избори. " Това изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган провокира неспокойствие на Запад, само че в Турция беше посрещнато с подигравка.

" Пак ли ще се отдръпва? " - това питаха консуматори в обществените мрежи, пресмятайки какъв брой пъти към този момент Ердоган обявявал, че ще се отдръпна: два, три или четири пъти.

Хаки Тас, политолог в Германския институт за световни и районни проучвания (GIGA), гледа по-скоро скептично на поръчката на Ердоган.

" И през 2009 той сподели, че това ще са последните му избори. През 2012 съобщи, че за финален път ще се кандидатира за ръководител на партията, а през 2023 даде обещание, че за финален път ще изиска поддръжка от гласоподавателите, преди да съобщи щафетата на по-младото потомство ", напомня Тас. Ето, че в този момент още веднъж прави същото: с изказването си по отношение на идните локални избори.

При това след всички избори Ердоган разширяваше пълномощията си и през днешния ден е по-силен от всеки път. Той е първият турски държавен глава, който оглавява по едно и също време и държавното управление. Освен това е и ръководител на своята партия.

Поради това Тас счита, че изказването на Ердоган е по-скоро тактически ход . Той употребява прочувствената връзка със своите гласоподаватели, моли ги още един път за доверие и по този метод ги активизира.

На власт от над 20 години

През последните 10 години в Турция непрекъснато се организираха референдуми, парламентарни, локални или президентски избори. Казано другояче: политиката, обществото и стопанската система бяха в режим на непрекъсната предизборна акция.

След локалните избори на 31 март би трябвало да стане малко по-спокойно. Ако не бъдат планувани предварителни парламентарни или президентски избори, Ердоган ще може да ръководи до 2028 година. Той завоюва последните президентски избори през май 2023, а мандатът трае пет години. Що се отнася до идните локални избори, една възможна победа ще му даде нови сили и тогава той би могъл да разшири още повече властта си, да промени конституцията, в случай че е допустимо, и да намерения за собствен политически правоприемник. Поне по този начин мислят наблюдаващите. За тази цел обаче Ердоган се нуждае по-специално от стопански мощните мегаполиси Истанбул, Анкара, Измир и Анталия, защото на тях се пада съвсем половината от икономическата мощност на страната.

Най-важната борба на тези локални избори ще бъде за 17-милионния Истанбул. Там нещата висят на косъм, съгласно изследванията на публичното мнение две седмици преди гласуването. От 2019 година кмет е Екрем Имамоглу от опозиционната Републиканска национална партия (РНП) и на тези избори 52-годишният политик се надява да бъде избран отново.

Кандидатът на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Мурат Курум в предизборната акция дотук не съумя да сложи някакъв мощен акцент и наподобява прозрачен, споделят наблюдаващи. Въпреки че цели пет години е бил министър на околната среда, градоустройството и климата, той е относително незнаен. След въвеждането на президентската система доста турски жители в действителност не познават министрите от кабинета, тъй като Ердоган постоянно е на напред във времето.

В столицата Анкара претендентът на Ердоган Тургут Алтинок също изостава: съгласно социологическите изследвания сегашният кмет Мансур Яваш от опозиционната РНП води с дребна преднина в настройките.

Поради това Ердоган беше заставен самичък да се включи в предизборната акция: от няколко дни 70-годишният турски президент обикаля страната и изнася речи, като че ли самичък е претендент на тези избори.

Клиентелизъм и локална власт

Ердоган е наясно с значимата роля на Истанбул в турската политика. Неговата кариера също е тръгнала от стопански мощния мегаполис: Ердоган беше кмет на Истанбул в интервала 1994-1998 година. Казва се, че " който завоюва Истанбул, печели страната ".

Големите турски градове са значими и за обезпечаване на преданост. След промяната на доста кметове през 2019 година стана ясно, че ПСР години наред е запълвала градските администрации със свои фрагменти. Много апетитни контракти също са отивали при реализатори, лоялни на партията. С привилегии се снабдиха и значително проправителствени националистически и ислямистки братства.

Политологът Хаки Тас счита, че в случай че ПСР победи на идните избори, това ще увеличи самочувствието на ръководещата партия. Правителството ще изтълкува всяка победа като поддръжка за своята линия и ще продължи да следва още по-твърд курс, споделя той.

Кой може да наследи политически Ердоган?

Въпреки че доста турци не имат вяра в оповестеното от Ердоган отдръпване от политиката, в последно време все по-често се слага въпросът за неговия правоприемник. Наскоро Ердоган навърши 70 години, а на доста фотоси и видеоклипове той наподобява в последно време по-скоро равнодушен и в не изключително положително здравословно положение.

След неуспеха на най-големия му шурей Берат Албайрак като министър на финансите мнозина подозират, че Ердоган приготвя за собствен правоприемник или сина си Билал Ердоган, или по-малкия си шурей - оръжейния производител Селчук Байрактар.

Дали обаче тези евентуални претенденти ще могат да управляват партията толкоз сполучливо, колкото Ердоган? " На процедура към този момент няма партия, има единствено Ердоган ", споделя Хаки Тас.

Турският публицист Рагип Сойлу счита, че до идващите президентски избори може да се случи доста: 2028 година е далечно бъдеще и до тогава Ердоган може да промени мнението си още няколко пъти или даже да се опита да промени конституцията, която в този момент разрешава единствено два президентски мандата, написа той в обществената мрежа Х.

Неговата партия сега в реалност се пробва да обезпечи опцията за приемане на още един президентски мандат. За смяна на конституцията или предварителни избори обаче към този момент на ПСР не ѝ доближават към 40 гласа в Народното събрание. А дали тя ще успее да си обезпечи поддръжката на някои по-малки опозиционни партии? Това въобще не е несъмнено.

Във видеото: Ердоган: България е съдружник и другар на Турция

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР