Редица влечуги и земноводни притежават впечатляващи способности, свързани с регенериране

...
Редица влечуги и земноводни притежават впечатляващи способности, свързани с регенериране
Коментари Харесай

Леопардовият гекон може да генерира нови мозъчни клетки

Редица влечуги и земноводни имат впечатляващи качества, свързани с регенериране на тъкани, заяви Юнайтед прес интеренешънъл. Но само у геконите се образуват нови неврони.

Учени от университета в Гуелф в провинция Онтарио, Канада, за пръв път идентифицираха съществуване на стволови кафези, които са виновни за генериране на неврони в мозъка на леопардовия гекон. Били употребявани химични маркери, вкарани в ДНК на стволови кафези. Това разрешило да се наблюдава къде се движат стволовите кафези и в какъв тип кафези се трансформират. Маркерите били проследени до медиалния кортекс, където свидетелствали за генериране на нови мозъчни кафези.

"Получените резултати демонстрират, че геконите непрекъснато обновяват мозъчните си кафези, до момента в който хората се затрудняват да го сторят ", съобщи Матю Викеъриъс от Ветеринарния лицей на Онтарио.

"Повечето от обвързваните с регенериране изследвания концентрират вниманието върху риби данио и саламандри - означи ръководителката на проучването Ребека Макдоналд от университета. - В проучването ни са употребявани гущери, които са по-близки до бозайниците спрямо рибите и земноводните. "

Учените се надяват да открият за какво тези стволови кафези могат да генерират неврони в мозъка на гекон, само че не и в човешкия мозък. Изследването може да способства за основаване на нови лечения за възобновяване на човешкия мозък от увреждания или дегенеративни болести.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР