Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските

...
Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските
Коментари Харесай

Истерия в Европа след краха на Силикон вали банк, Германия затваря банков клон и акциите се сринаха

Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските

Акциите на банките по света се сринаха, след краха на американската Силикон вали банк и последвалия опит на американския президент Джо Байдън да увери хората, че финансовата система на Съединените щати е в сигурност. Това става, откакто американските управляващи трябваше да се намесят, с цел да защитят потребителските депозити поради срутва на банката, оповестява Нова телевизия. 

Джо Байдън даде обещание да направи всичко належащо, с цел да се отбрани банковата система.

Инвеститорите обаче се притесняват, че други кредитори могат да бъдат наранени от последствията и това провокира внезапен спад на цените на акциите в международен мащаб.

По-рано в понеделник цените на акциите на испанската Santander и немската Commerzbank се намалиха с повече от 10%.

Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските, макар уверенията към клиентите, че имат задоволително ликвидност, с цел да се предпазят от шокове.

Германският финансов министър увери, че няма мотив за терзания.

Междувременно NovaNews заяви, че HSBC ще придобие дъщерното сдружение на банкрутиралата американска банка SVB в Лондон за 1 паунд, спасявайки кредитора в бранша на стартъп системите в страната.

„ Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес с Обединеното кралство ”, оповестиха от банката.

Ходът идва, откакто управляващите в Съединени американски щати започнаха дейности за поддръжка на депозитите и попречване на всевъзможни по-широки последици от неочаквания колапс на компанията майка в Щатите.

В същото време Централната банка на Англия разгласи, че локалната банкова система остава постоянна. Според изказването нито една друга банка в кралството не е директно наранена от тези дейности или от решенията на американските регулатори. Британският клон на SVB е обособен от майката в Калифорния, a HSBC разгласи, че активите и пасивите ѝ са изключени от договорката.

Така се поставя завършек на трескавите договаряния сред държавно управление, регулатори и възможни бъдещи купувачи. Към 10 март SVB във Англия има отпуснати заеми за към 6 милиарда паунда и депозити за към 7 милиарда паунда. Трансакцията завършва неотложно, оповестиха регулаторите.

Федералният орган за финансов контрол (BaFin) пък реши да наложи мораториум върху дъщерното сдружение на Silicon Valley Bank (SVB) в Германия, като краткотрайно спря всички заплащания към и от клиенти. Причината за това е „ съществуващият риск за осъществяването на отговорностите към кредиторите ”.

„ Проблемът с немския клон на SVB не заплашва финансовата непоклатимост. Според годишните доклади, направени към 3 декември 2022 година, общите активи на основания във Франкфурт клон възлизат на 789,2 милиона евро ”, се споделя в изказването на регулатора.

Междувременно „ Ройтерс " заяви, че „ Бундесбанк ” привиква спешния си екип, с цел да направи оценка на вероятните последствия от колапса на американския заемодател SVB на локалния пазар. Създаден по време на последната финансова рецесия през 2008 година, екипът е претрупан със задачата да осведоми борда на „ Бундесбанк ” и да дава рекомендации, само че няма пълномощия да взема решения. В еврозоната решенията се вземат от националните надзорни органи за по-малките банки и от Единния контролен съвет на Европейската централна банка за огромните кредитни институции. Източник от почитан европейски контролен орган сподели пред „ Ройтерс ”, че Надзорният съвет не е провел изключително съвещание и не възнамерява такова, като идващото му събиране би трябвало да бъде на 23-24 март. Не се чака известие от този съвет или от Управителния съвет на ЕЦБ, който дава отговор за паричната политика.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР