Редица милиардери имат екстравагантни идеи, свързани с какви ли не

...
Редица милиардери имат екстравагантни идеи, свързани с какви ли не
Коментари Харесай

Милиардерите, които планираха да построят собствени кралства и техните нереализирани планове

Редица милиардери имат екстравагантни хрумвания, свързани с какви ли не новаторски проекти за бъдещето. И въпреки всичко има нещо общо, което се въртяло в главите на доста от супер богаташите и това е да основават " градове " от нулата. Едва ли ще разберем изцяло концепциите на някои от тях, само че най-малко може да се опитаме да вникнем в това, което си показват да построят. Ето няколко милиардери, от ранглиста на Business Insider, които са обмисляли сходни стъпки:
Най-новият план, който евентуално ще подхване Илон Мъск , съгласно новините, е да построи собствен личен град за служащите на SpaceX и The Boring Company към град Остин, Тексас. Милиардерът даже към този момент е закупил минимум 141 декара земя в Бастроп, Тексас, на към 55 километра отвън Остин.
Мъск си показва визията за града като " химера по поречието на река Колорадо ", съгласно Journal. Градът ще се състои сглобяеми жилища и ще бъде оборудван с басейн, спортна зона навън и фитнес зала, както и учебно заведение, написа изданието.

Главният изпълнителен шеф на Tesla възнамерява да построи частен комплекс малко отвън града, където би могъл да живее.
Да не забравяме и проектът на Мъск да построи град на Марс. Основателят на SpaceX за първи път загатна концепцията за създаване на марсиански метрополис през 2014 година и това се трансформира в една от най-популярните му тематики за разискване до през днешния ден.
Миналата година Мъск сподели, че чака колонизирането на Марс да бъде " сложна и тежка работа ". Той сподели, че се надява хората, които ще колонизират Марс, да се възползват от опцията да " премислят обществото ".

SpaceX възнамерява да построи града през идващите десетилетия, само че Мъск счита, че той отдаване няма да е измежду живите, когато фантазията му стане изцяло действителност. Засега Starship на SpaceX към момента не е кацнал на Луната, още по-малко на Марс.

През 2021 година някогашният основен изпълнителен шеф на Walmart Марк Лоре разгласи проекти за създаване на футуристична химера, наречена " Telosa ". Името идва от древногръцка дума, означаваща " висша цел ".

Той говореше за егалитарна химера за към 50 000 души, като проектът е те да заживеят там до 2030 година Градът би трябвало да бъде издигнат в пустинята. Идеята му е да предлага на жителите еднакъв достъп до обучение, опазване на здравето и превоз. Жителите ще се придвижват с самостоятелни транспортни средства, а градът ще работи с възобновима сила.

Според калкулации това ще коства към 400 милиарда $. Не е ясно къде са проектите на милиардера за футуристичния град през днешния ден.
 Илон Мъск възнамерява да построи цялостен „ град-утопия “ в Тексас
Илон Мъск възнамерява да построи цялостен „ град-утопия “ в Тексас

Градът ще предлага евтини жилища за чиновниците на милиардера
Милиардерът Питър Тийл също имаше проект за химеричен град.
През 2008 година той стартира задача за създаване на плаващ град, наименуван " seastead ", който ще действа като самодостатъчен остров. Инвеститорът разгласи, градът ще бъде " бягство от политиката във всичките й форми " и започва проекта Seasteading Institute със софтуерния инженер на Гугъл Патри Фридман през 2008 година

По късно, през 2011 година, Тийл напусна борда на Seasteading Institute, само че до ден сегашен Seasteading Institute продължава да разпространява концепцията на своя уеб страница.
В Саудитска Арабия престолонаследникът Мохамед бин Салман построява град, наименуван " The Line ", част от по-голям план, наименуван Неом, като концепцията му е да сътвори град с мащаба на пирамидите в Египет.
Според известия на Wall Street Journal от 2019 година проектите за града включват много футуристични неща, като неестествен дъжд, подправена луна, роботи за обслужващ личен състав и други

Неом би трябвало да подслони милиони хора, по-голямата част от които ще живеят на The Line - два успоредни небостъргача с дължина 120 километра, в които ще се обитават жилища, състезателен стадион, метро и яхтено пристанище.
През 2017 година Бил Гейтс влага към 80 милиона $ в проекти за образован град към Финикс, Аризона.
Дъщерно сдружение на капиталовата компания на Гейтс купи земя в югозападна Аризона за построяването на просторен комплекс с резиденции, държавни учебни заведения и офиси, търговски площи.

По това време проектът беше за създаване на 80 000 жилища, както и промишлени, офисни и търговски площи, държавни учебни заведения. Градът ще носи име " Белмонт ".

Не е ясно какво се е случило с проектите за развиване от 2017 година насам.
Лари Елисън е възприел не толкоз футуристичен метод, като Гейтс.
През 2012 година съоснователят на Oracle купи към 98% от хавайския остров Ланай за към 300 милиона $, съгласно Bloomberg. След като придобива земята милиардеът основава курорт с уелнес център и реновира съществуващите хотели на острова.

Оттогава островът, на който живеят 3000 души, се трансформира в дестинация за ултра богатите, в това число като гости като Том Круз, Синди Крауфорд и Уил Смит. Самият Елисън се реалокира на острова 2020 година
 Бивш президент на Walmart ще строи град на бъдещето за $400 милиарда
Бивш президент на Walmart ще строи град на бъдещето за $400 милиарда

Градът ще предлага идентичен достъп до здравни грижи, положително обучение
Милиардерът от Victoria`s Secret и Bath & Bodywork Лесли Хърбърт Уекснър построи собствен град в Охайо.
Уекснър взема решение да построи собствен дом в Ню Олбъни, Охайо през 80-те. Оттогава той придобива 40 000 декара земя към него, изкупувайки целия град, заяви Bloomberg. През последните 40 години той е развил града, изграждайки редици имения.

Днес междинният приход на семейството в Ню Олбани е над 200 000 $ и градът има население от към 11 000 души, писа Bloomberg. Средната оповестена цена за жилища в града е над 500 000 $, съгласно Realtor.com.
Инвеститорът милиардер Марк Кюбан купи град Мустанг в Тексас през 2021 година за към 2 милиона $ като услуга за болен приятел- Марти Прайс.
Прайс имал града с още притежатели и не желал брачната половинка му да наследи нереален град, заяви тогава The New York Times.

Градът е регистриран през 1973 година, когато е имал единствено два бизнеса, стриптийз бар и магазин. Първоначално жителите му сая към около 20 души, само че откакто предприятията в последна сметка са затворени, жителите са се преместили.
Модният дизайнер Брунело Кучинели работи по възобновяване на малко селце в Италия през последните 30 години.
Милиардерът, притежател на едноименната първокласна марка, сътвори централата си в Соломео през 1985 година и я трансформира в нещо като личен град за марката Brunello Cucinelli и нейните чиновници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР