Редица действащи и бивши световни лидери са включени в базата

...
Редица действащи и бивши световни лидери са включени в базата
Коментари Харесай

Paradise Papers: Кой има офшорни сметки?

Редица настоящи и някогашни международни водачи са включени в базата данни за офшорни компании, оповестени през вчерашния ден от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) във Вашингтон, предадоха международните организации.

Общо организацията разгласява фрагменти от към 13,4 млн. документа, отнасящи се до финансите на към 120 политици от разнообразни страни. Архивът получи общото наименование " Парадайз пейпърс " (Paradise Papers). Достъп до документите е получил немският в. " Зюддойче цайтунг ", който ги е споделил с ICIJ, в. " Гардиън ", Би Би Си и в. " Ню Йорк таймс ".

Британската кралица Елизабет Втора е вложила част от персоналните си средства в офшорни данъчни убежища, демонстрират документите. Мениджърите по вложенията на кралицата са вложили към 10 милиона лири (13 милиона долара) в офшорни скъпи бумаги на Бермуда и на Каймановите острови. Няма признаци за нередности при инвестицията, отбелязва Асошиейтед прес.

Част от парите на кралицата обаче са отишли при верига магазини, упреквани, че се възползват от небогати фамилии и хора в неравностойно състояние, отбелязва в. " Гардиън ".

До назначението си на поста държавен секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън е управлявал офшорната компания " Мариб ъпстрийм сървисиз ", основана на Бермудските острови през 1997 година, чиято цел е била създаването на газови и петролни залежи край йеменския град Мариб. Той е бил част от съвета на шефовете от 1997 до 1998 година, когато е бил и ръководител на филиала на Ексон в Йемен, отбелязва ICIJ. Организацията акцентира, че има законни типове потребление на офшорните компании и тръстове и тя не загатва, че които и да било лица или компании, упоменати в документите, са нарушавали закона.

Документите обаче демонстрират " какъв брой надълбоко офшорната финансова система е преплетена със световете на политиците, частното благосъстояние и корпоративните колоси, които заобикалят налози посредством все по-изобретателни счетоводни маневри ", прибавя ICIJ в изказването си, представено от ДПА.

Министърът на търговията на Съединени американски щати Уилбър Рос има дял от транспортна компания, ситуирана на Маршаловите острови. Фирмата е получила милиони долари от компания, чиито притежатели включват шурей на Путин и съветски магнат, който е обект на наказания от страна на Съединени американски щати. Международният консорциум на проверяващите публицисти акцентира, че това основава заплаха от спор на ползи при Рос, който оказва помощ за определянето на икономическата и комерсиална политика.

Други международни водачи, упоменати в листата, са колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, либерийската му колежка Елън Джонсън-Сърлийф и синовете на турския министър председател Еркам и Бюлент Йълдъръм. Редом с тях са някогашният президент на Коста Рика Хосе Мария Фигерес, Мадона, Боно и някогашният висш главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа военачалник Уесли Кларк.

В документите се загатват и компании като Сикст, Дойче пост, Сименс, Байер, Дойче банк. Не е ясно в каква степен те са свързани с офшорни предприятия. Освен това документите демонстрират, че съветски държавни финансови институции влагат стотици милиони долари в Туитър и Facebook, отбелязва в. " Гардиън ".

Данните са получени от фирмите за офшорни услуги " Епълби " и " Ейжасити концерн ", отбелязва ТАСС.
тагове офшорна сметка компания документ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР