Редица държави в Европа затягат противоепидемичните мерки за Коледа и

...
Редица държави в Европа затягат противоепидемичните мерки за Коледа и
Коментари Харесай

Редица страни в Европа затягат Covid мерките по празниците

Редица страни в Европа стягат противоепидемичните ограничения за Коледа и Нова година.

Германия

В Германия от 28 декември се вкарват нови ограничения против разпространяването на ковид, включително ограничение до 10 души на частните събирания за Нова година за имунизираните. Това заяви през днешния ден немският министър председател Олаф Шолц, откакто контракти ограниченията на среща с министър председателите на 16-те федерални провинции. За неимунизираните лимитът е от двама поканени. На всички германци се предлага да си създадат проби, преди да се съберат за Коледа или за Нова година.

Ограниченията обгръщат и футболните мачове, които ще се играят без аудитория. Ще бъдат затворени нощните заведения, клубовете и питейните заведения.

Въпреки че досегашните ограничения, в това число насърчаването на хората да се имунизират, към този момент дават позитивен резултат, Германия е застрашена от пета, " по-агресивна " вълна на разпространяване на болестта, съобщи пред кореспонденти Шолц. По думите му това се дължи на разновидността Омикрон, който до няколко седмици ще стане доминиращ в страната.

Шолц предизвести, че даже хората с две дози ваксина и преболедувалите са изложени на риск да се заразят с разновидността Омикрон.

Германски специалисти предлагат подсилваща имунизация три месеца след главната поради разновидността Омикрон.

Португалия

Правителството на Португалия разпореди да бъдат затворени нощните клубове и питейните заведения от 26 декември до 9 януари и предложи на хората да работят от къщи, съобщи Ройтерс.

Ограниченията се постановат, с цел да се попречи на разпространяването на ковид през празничните дни.

Премиерът Антониу Коща разгласи също, че за настаняване в хотел ще се изисква отрицателен тест, а за празнувания навън на Новата година ще могат да се събират до 10 индивида на едно място . Отрицателен тест ще е нужен и за влизане в заведения за хранене, казина, за присъединяване в тържества на публични места.

" Това към момента няма да е естествената Коледа, с която сме привикнали ", сподели министър председателят.

Но в случай че не вземем тези ограничения в този момент, последствията за живота на всички ни ще бъдат доста по-лоши след Коледа и Нова година, добави той. Предвиждаше се множеството от рестриктивните мерки да влязат в действие при започване на януари, само че епидемиологичната обстановка наложи те да бъдат въведени по-рано, сподели Коща.

Шотландия

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че публичните тържества за Нова година ще бъдат анулирани и очерта проектите след Рождество да бъде стеснен броят на хората, които може да се събират на едно място, съобщи Ройтерс.

" От опит знаем, че в случай че чакаме данните да ни кажат, че имаме проблем, да вземем за пример с приема в лечебни заведения, към този момент ще е прекомерно късно да действаме за отбягване на казуса ", сподели Стърджън пред шотландския парламент.

Тя разгласи, че от 26 декември за период до три седмици ще бъде разрешено на закрито да се събират до 100 правостоящи и до 200 индивида на седящи места , а лимитът за прояви навън към този момент е 500 души. В мощ е и условието за съблюдаване на физическа отдалеченост, добави първият министър.

По думите на Стърджън ограниченията ще се отнасят и за спортните надпревари, включително футболните мачове, които на процедура ще минават без фенове. Тя означи със страдание, че плануваното всеобщо посрещане на Нова година в Единбург няма да се състои.

През миналата седмица в цяла Англия бяха регистрирани рекордни равнища на новите случаи с Ковид-19; усили се и броят на постъпващите в болница инфектирани с ковид. Премиерът Борис Джонсън е под напън в своята Консервативна партия да не постанова нови ограничавания. Той се отхвърли да направи това за Англия на вчерашното съвещание на кабинета, само че сподели, че рестрикции евентуално в един миг ще са нужни.

Швеция

Шведските управляващи ще призоват всички чиновници да работят от у дома, в случай че това е допустимо, и ще затегнат разпоредбите за обществена отдалеченост, разгласи държавното управление в Стокхолм. Мерките се постановат за битка с новото нарастване в Швеция на случаите на КОВИД-19, съобщи Ройтерс.

Новите ограничавания плануват също обслужването на клиентите в питейните заведения и заведенията за хранене да става единствено на маса . Това ще важи и за по-големите всеобщи прояви.

" Сега би трябвало всички дружно да поемем отговорност и да се приспособяваме към новите действителности ", сподели на конференция министър-председателката Магдалена Андершон. " Разбирам, че доста хора са изтощени от всичко това - аз също съм, само че в този момент има нов вид на вируса, което значи, че сме в нова обстановка. "

Шведската Агенция по публично здраве съобщи, че най-лошият й сюжет е доникъде на януари броят на новозаразените дневно да доближи до над 15 000.

Агенцията предложи децата на възраст сред 5 и 11 години, които са чувствителни към инфекции на горните дихателни пътища, да бъдат имунизирани. Още преди този момент бе дадена рекомендация за ваксиниране на децата над 12-годишна възраст.

През последните седмици заболеваемостта в скандинавската страна стартира да пораства, въпреки и от нива под междинното за множеството европейски страни.

Швейцария

Здравните управляващи в Швейцария предложиха спомагателната доза от ваксина против КОВИД-19 да се слага четири месеца след цялостната имунизация, а не след шест, както беше до момента, съобщи ТАСС.

Според публикуваното известие на Федералния департамент по опазване на здравето това е обвързвано с появяването на новия вид " Омикрон " на ковид, против който е нужна по-голяма отбрана. Препоръката се отнася за всички лица над 16 години и най-много хората в преклонна възраст.

От средата на октомври в Швейцария са усилва заболеваемостта. До през днешния ден броят на случаите с ковид в конфедерацията възлиза на 1 204 373, от които 11 675 са приключили със гибел.

Считано от 20 декември т.г. Швейцария вкарва промени в ограниченията за влизане в страната, като всички идващи жители, без значение дали са имунизирани или преболедували COVID-19, би трябвало да показват или негативен резултат от PCR тест или негативен резултат от бърз антигенен тест. Остава наложително преди пътуването и не по-рано от 48 часа преди влизане в страната да бъде запълнен електронен формуляр на https://swissplf.admin.ch/. Подробности за изискванията за влизане в Швейцария са оповестени на: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/32292/

Австрия

Заради разновидността Омикрон Австрия стегна ограниченията по границите си от този понеделник. В страната могат да влизат единствено хората с годно доказателство за тройна имунизация или възобновяване от Ковид-19. Останалите, в това число и тези без трета бустерна доза, ще би трябвало да показват негативен PCR тест.

Франция

Страната ще понижи времето сред втората и третата имунизация до четири месеца. Събиранията на доста хора и фойерверките ще бъдат неразрешени в навечерието на Нова година.

" Ще въведем система за надзор, фрапантно по-строга от тази, която към този момент имаме ", сподели представителят на държавното управление Габриел Атал пред BFM-TV. Завръщащите се пасажери ще би трябвало да показват негативен тест, направени преди най-вече 24 часа, карантина при завръщане във Франция и ограничение на пътуванията за туризъм.

Броят на новозаразените във Франция се покачва през последните седмици. По най-нови данни инфектираните са приблизително 530 на 100 000 души. Идната година страната счита да обнови здравните си пропуски и представянето на негативен тест към този момент да не е задоволително за достъп до разнообразни места. На процедура това ще трансформира здравния пропуск във имунизационен пропуск. Премиерът Жан Кастекс не отговори на въпроса какъв ще е статутът в новата система на преболедувалите коронавирус.

Дания

Наскоро Дания вкара и спомагателни ограничавания, съпътстващи имунизационната акция: клубовете и питейните заведения към този момент не работят, а заведенията за хранене са длъжни да затварят по-рано от нормално. На доста места се позволяват единствено имунизирани, преболедували или тествани.

Броят на новите инфекции с ковид нараства извънредно бързо в страната и е двойно по-висок по отношение на декември предходната година. Премиерът Мете Фредериксен разгласи, че театрите, кината, концертните зали, увеселителни паркове, музеите и художествените галерии би трябвало да бъдат затворени, с цел да се ограничи разпространяването на вируса.

Омикрон е регистриран към този момент над 9000 пъти в страната. Това се знае с огромна акуратност - заради обстоятелството, че в Дания се секвенират всички позитивни PCR-тестове - т.е. наложително се ревизира за кой вирусен вид става дума. Това изяснява и високия брой инфекции с Омикрон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР