Редица членове на Европейската централна банка (ЕЦБ) правят изявления от

...
Редица членове на Европейската централна банка (ЕЦБ) правят изявления от
Коментари Харесай

Ще продължи ли ЕЦБ с повишаването на основните лихви и през тази година

Редица членове на Европейската централна банка (ЕЦБ) вършат изказвания от началото на годината, че ЕЦБ би трябвало да продължи да покачва главните лихви, с цел да ограничи инфлацията в еврозоната.

Вчера членът на Управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Френската централна банка - Франсоа Вилроа дьо Гало означи, че ще трябват спомагателни покачвания на основнит лихви през идващите месеци за справяне с инфлацията.

По-късно през същия ден и членът на УС на ЕЦБ и шеф на Австрийската национална банка Роберт Холцман означи, че ще са нужни по-нататъшни обилни покачвания на главните лихви, с цел да се смъкна навреме инфлацията до нейната средносрочна цел от приблизително 2%.

Говорейки на икономическия конгрес за Централна и Източна Европа - Euromoney, Холцман означи, че сега " няма никакви признаци за деактивирани пазарни упования ", що се отнася до инфлацията. Той обаче уточни, че е прекомерно рано да се разисква установяване на крайната лихвена ставка за годината.
 Реалните приходи в еврозоната ще намалеят, без значение от упования растеж на заплатите
Реалните приходи в еврозоната ще намалеят, без значение от упования растеж на заплатите

Това предвижда в постоянния си бюлетин Европейската централна банка

Имаше и мнения на члена на УС на ЕЦБ Оли Рен по време на уебинар, проведен от Peterson Institute for International Economics, че лихвените проценти към момента би трябвало да бъдат нараснали " доста ", с цел да бъде достигната главната цел за инфлация от 2%.

" Лихвите би трябвало да доближат рестриктивни равнища. Това значи обилни покачвания на главните лихви на оставащите срещи на ЕЦБ тази зима ", акцентира Рен.

Неговите мнения съответстват с мнението на члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел, която предизвести, че инфлацията няма да спадне от единствено себе си, и че паричната политика на ЕЦБ би трябвало да бъде в допълнение затегната.
 ЕЦБ още веднъж подвигна главните лихви - този път по-умерено
ЕЦБ още веднъж подвигна главните лихви - този път по-умерено

Осезаем спад на инфлацията се чака чак през 2025 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР