Red Velvet Cake е популярна торта. Историята на произхода ѝ

...
Red Velvet Cake е популярна торта. Историята на произхода ѝ
Коментари Харесай

Каква е вълнуващата история на тортата Червено кадифе?

Red Velvet Cake е известна торта. Историята на произхода ѝ датира от времето на Голямата меланхолия в Съединени американски щати (30-те години на предишния век), когато пекарните и сладкарниците претърпяват загуби заради ниското потребителско търсене на торти и разнообразни сладкиши.

По това време хората нямат задоволително пари даже за елементарен самун, а какво остава за десерти. Ето за какво, с цел да привлекат вниманието на евентуалните купувачи, сладкарите стартират да прибавят сок от моркови и цвекло към тортите, които оцветяват десерта от бледорозово до кафяво. Така се зараждат концепцията за тортата Червено кадифе.

По-късно през 40-те години на 20-ти век тортата става доста известна, а десертът излиза отвън рамките на пекарни и сладкарници, стартира да се включва в менюто на скъпи кафенета и заведения за хранене в Съединени американски щати и Канада.

История на тортата Червено кадифе

Името Червено кадифе е обещано едвам през 1972 година от сладкаря Джеймс Андрю Биърд, който цитира рецептата си в книгата си (преди това рецептата не е рекламирана и е била усърдно скрита).

През 70-те години при приготвянето на този паметен десерт са употребявани разнообразни багрила с огромно многообразие от цветове. Въпреки това, Биърд в своята рецепта за алена торта предлага да се употребява какао на прахуляк, обработено с композиция от оцет, което придава на праха яркочервен нюанс и богат шоколадов усет на десерта. По-късно тази технология е наречена " холандска ".

Американците назовават десерта " Дяволска храна ", само че не поради яркочервения нюанс на десерта, а поради спиращия дъха усет, който пуританите даже са считали за неверен и неразрешен.

Популярност на тортата Червено кадифе

 Червено кадифе

Този десерт даже има дребна роля във кино лентата „ Стоманени магнолии “ от 1989 година и става още по-популярен в Съединените щати.

В момента се организират надпревари за печене на Червено кадифе измежду сладкари от доста страни. А истинската рецепта е въодушевила доста други десерти като чийзкейк алено кадифе и червени мини пастички.

Джеймс Биърд е почетен с купата „ Баща на американската кухня “ приживе. И в негова чест е основана Фондацията, която дава награди на изявени заведения за хранене и готвачи. Да бъдеш измежду наградените е огромна чест, като Оскар за артист или Нобелова премия за академик.

След толкоз сладки приказки, е време и да се поглезите с вкусна торта. Пригответе още през днешния ден някои от изпитаните ни предписания за Червено кадифе!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР