Речта на президента по повод Деня на храбростта и българската

...
Речта на президента по повод Деня на храбростта и българската
Коментари Харесай

Весела Чернева: Отвън изглеждаме като страна, която не подлежи на управление

" Речта на президента във връзка Деня на храбростта и българската войска беше доста иносказателна. Големият отсъстващ в тази тирада беше НАТО. Има едно възприятие на гняв, явно, у този, който е писал речта. Но към кого е ориентиран този гняв – не мога да кажа ". Това съобщи зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в студиото на ”Офанзива ” по NOVA NEWS.

На въпрос какво е имал поради Румен Радев под „ чуждопоклоничество ” тя отговори: ”Вероятно е имал поради обстоятелството, че българската войска продължава да е оборудвана главно със руско въоръжение – 30 години след края на Съюз на съветските социалистически републики ”.

По думите на Чернева видяно извън България наподобява от ден на ден като страна, която не може да се ръководи. „ Страна, която не предстои на ръководство през политическия развой. Това е доста неприятно. По въпроса с дипломацията, в случай че това значи някой извън да ни реши казуса – това е изрично не. Българските политически партии са тези, които носят отговорността за това. Надявам се те да съумеят да произведат държавно управление и то такова, че да дава отговор на волята на народа. А хората гласоподаваха за проевропейско ръководство ”.

Тя разяснява и медийните спекулации, че тя ще бъде част от кабинет на ПП-ДБ като външен министър. „ Ако някой се беше обадил и беше попитал, щях да кажа, че тези описи не са правилни. А най-лошото е, че никой не се обади от сътрудниците да ме попита ”, уточни тя.

„ Бях много впечатлена от единодушието сред двете първи политически сили във връзка с външнополитическата стратегия. А и по останалите елементи от управническата стратегия. В някакъв смисъл това беше значима стъпка, с цел да има ръководство, което да е ясно в какви рамки ще се движи. Но беше разочароващо, че държавното управление, което трябваше да обслужва тази стратегия, не бе признато ”, безапелационна е тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР