Речта на президента на Украйна Володимир Зеленски на заседанието на

...
Речта на президента на Украйна Володимир Зеленски на заседанието на
Коментари Харесай

Руснаците изнасилват жени пред очите на децата им

Речта на президента на Украйна Володимир Зеленски на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации:

Уважаема госпожо Председател!

Уважаеми господин Генерален секретар!

Уважаеми членове на Съвета за сигурност и други участници в съвещанието!

Благодаря за опцията. Сигурен съм, че през днешния ден ще ме чуят всички представители на страните членки на Организация на обединените нации. Вчера се върнах от нашия град Буча, неотдавна освободен от войските на Руската федерация. Трудно е да се откри военно закононарушение, което окупаторите не са направили там.

Руските военни издирваха и целеустремено убиваха всеки, който служи на страната ни. Разстрелваха дами на вратата, които откликваха на въпроса дали има някой жив. Избиваха цели фамилии – възрастни и деца. И се опитваха да изгорят телата им. Обръщам се към вас от името на народа, който всекидневно уважава паметта на починалите. Ежедневно, заран. В памет на починалите мирни хора, които са били прострелвани в тила или в окото след изтезания. Които са разстрелвани непосредствено по улиците. Които бяха хвърляни в кладенци, с цел да умрат в премеждия. Които бяха убити в жилища, в къщи, взривени с гранати. Прегазени с танкове просто в техните коли измежду пътя. За развлечение. Отрязваха им крайниците, прерязваха им гърлата. Изнасилваха ги и ги убиваха пред очите на личните им деца.

Изтръгваха им езиците единствено тъй като не са чували от тях това, което са желали да чуят. С какво това се разграничава от това, което терористите от ДАЕШ са правели на превзетата от тях територия? Може би с това, че в този момент това прави непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Разрушава вътрешното единение на страните. Разрушава държавните граници.

Той отхвърля правото на повече от десетина нации на два континента на самоопределяне и самостоятелен държавен живот. Провежда поредна политика за заличаване на етническото и религиозно разнообразие. Той подклажда войни и съзнателно ги води по подобен метод, че да убие колкото се може повече елементарни цивилни хора. За да унищожи колкото се може повече елементарни мирни градове. Да остави в страната, където вкарва войските си, единствено руини и всеобщи гробове. Всичко това сте го видели. Той поддържа омразата на държавно равнище и се стреми да я изнася в други страни посредством своята система за агитация и политическа корупция. Той предизвика световна продоволствена рецесия, която може да докара до апетит в Африка и Азия и сигурно ще приключи с огромен политически безпорядък в страни, където стабилността на цените на храните е основен фактор за вътрешната сигурност.

Та къде е тази сигурност, която Съветът за сигурност би трябвало да подсигурява? Няма я. Въпреки че има Съвет за сигурност, и все едно нищо не се е случило.

Та къде е мирът, поради който е основана Организацията на обединените народи?

Очевидно е, че основната институция на света, която би трябвало да обезпечи принудата на всевъзможни агресори към мира, просто не може да работи дейно. Сега светът видя какво направиха съветските военни в Буча, до момента в който държаха нашия град под окупация. Но светът занапред ще види какво са създали и в други окупирани градове, и в други окупирани региони на страната ни. Географията може да е друга, само че жестокостта е същата. Престъпленията са едни и същи. А отговорността би трябвало да е неизбежна.

Дами и господа!

Бих желал да ви напомня първата публикация от първа глава от Устава на Организация на обединените нации. Каква е задачата на нашата организация? За да се резервира мирът. И да се постанова мир. Сега Уставът на Организация на обединените нации е нарушен безусловно от първия член. И в случай че е по този начин, какъв е смисълът от всички останали членове? Днес точно вследствие на дейностите на Русия на територията на моята страна, на територията на Украйна, се правят най-ужасните военни закононарушения за всички времена след края на Втората международна война.

Руските войски съзнателно унищожават украинските градове с артилерийски и въздушни удари. Те съзнателно блокират градовете, създавайки всеобщ апетит в тях. Те съзнателно разстрелват колони от цивилни по пътищата, които се пробват да избягат от територията на военните дейности. Те даже преднамерено взривяват убежища, където цивилни се крият от въздушни удари. Те умишлено основават такива условия във краткотрайно окупираните територии, че там да бъдат избити колкото се може повече цивилни хора.

Масовите кланета в нашия град Буча, за жалост, са единствено един от многото образци за това, което окупаторите вършат на нашата земя от 41 дни. И има доста други места, на които светът занапред ще научи цялостната истина: Мариупол, Харкив, Чернигив, Охтирка, Бородянка и десетки, десетки украински общности, всяка от които е като Буча. Знам и вие доста добре знаете какво ще кажат представителите на Русия в отговор на обвиняванията в тези закононарушения. Те са го казвали доста пъти. Най-значимото е след свалянето на малайски „ Боинг “ над Донбас от съветски сили с съветско оръжие. Или по време на войната в Сирия. Те ще упрекват всички, единствено с цел да се оправдаят. Те ще кажат, че има разнообразни версии и коя от тях е вярна - към момента е невероятно да се откри. Те даже ще кажат, че телата на убитите сякаш са изхвърлени, а всички клипове са инсценирани. Но светът гледаше и не желаеше да види нито окупацията на Крим, нито още по-рано – войната против Грузия, или още по-рано – отчуждаването от Молдова на целия Приднистровски район. Нито по какъв начин Русия приготвя почвата за други спорове и войни покрай своите граници.

Как да се спре това?

Незабавно да се изправят пред съда съветските военни и тези, които са им давали заповеди за военни закононарушения в Украйна. Всеки, който е давал незаконни заповеди и ги е изпълнявал посредством ликвидиране на хора, ще бъде изправен пред арбитражен съд, сходен на Нюрнбергския развой. Бих желал да припомня на съветските дипломати, че човек като декор Рибентроп не е избягал от наказване след Втората международна война. И също по този начин бих желал да припомня на архитектите на съветската незаконна политика, че наказването е настигнало и Адолф Айхман. Никой от отговорните няма да се скрие. Никой.

Но главното е, че през днешния ден е моментът за трансформиране на системата, чието ядро е Организацията на обединените народи. За задачата предлагаме да свикаме световна конференция. И ние ви молим да го извършите към този момент в кротичък Киив – с цел да определим по какъв начин ще реформираме международната система за сигурност. Как в действителност ще подсигуряваме неприкосновеността на общопризнатите граници и целостта на страните. Как ще утвърдим върховенството на интернационалното право.

Вече е ясно, че задачите, сложени в Сан Франциско през 1945 година за основаване на световна интернационална организация за сигурност, не са реализирани. И е невероятно да ги реализираме без промени. Ето за какво би трябвало да създадем всичко по силите си, с цел да предадем на идващото потомство ефикасна Организация на обединените нации със способността да реагира превантивно на провокациите на сигурността и затова да подсигурява мир. Предотвратете експанзията и принудете агресорите към мир. Имайте решителността и способността да наказвате, в случай че правилата на мира са нарушени. Не може да има повече изключения, привилегии. Всички би трябвало да са равни. Всички участници в интернационалните връзки, без значение от икономическата мощност, географския регион и самостоятелните упоритости. Силата на мира би трябвало да стане преобладаваща. Силата на справедливостта и силата на сигурността. За което човечеството постоянно е мечтало.

Украйна е подготвена да даде платформа за един от основните офиси на обновената система за сигурност. Точно както офисът в Женева е профилиран в правата на индивида, офисът в Найроби в региона на опазването на околната среда, по този начин офисът в Киев - офисът U-24 - е профилиран в превантивни ограничения за поддържане на мира. Искам да ви припомня за нашата мирна задача в Афганистан. Когато с помощта на личните си старания ние, украинците, евакуирахме повече от хиляда души от тази страна. И това беше най-горещата фаза. Но хората имаха потребност от помощ - и Украйна пристигна на помощ. Както и други страни. Извадили сме от там хора от разнообразни националности, разнообразни вероизповедания. Афганистанци, жители на европейски страни, Съединени американски щати, Канада. Не сме гледали кой има потребност от помощ. Това е нашият човек или не е нашият човек - спасявали сме всички.

Ако всякога, когато имаше потребност, всички по света бяха уверени, че помощта ще пристигна, светът несъмнено щеше да бъде по-безопасен. Следователно Украйна има нужното морално право да предложи промяна на международната система за сигурност. Доказахме, че оказваме помощ на другите освен в щастието, само че и в мрачни времена.

И в този момент имаме потребност от решения от Съвета за сигурност. За мир в Украйна. Ако не знаете по какъв начин да вземете това решение, тогава можете да извършите две неща.

Или да премахнете Русия като агресор и източник на война от блокиране на решения по отношение на личната ѝ експанзия, лична ѝ война. И тогава да извършите всичко, което може да откри мир.

Или покажете по какъв начин можете да се преформатирате и в действителност да работите за мир.

Или, в случай че настоящият ви формат е безалтернативен и просто няма излаз, тогава - единствено саморазпускане.

Убеден съм, че можете и без третия вид.

Украйна има потребност от мир. Ние имаме потребност от мир. Европа се нуждае от мир. Светът се нуждае от мир.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР