Реалността е далеч по-различна от този лек, тих, спокоен разговор,

...
Реалността е далеч по-различна от този лек, тих, спокоен разговор,
Коментари Харесай

Вигенин: ПП и ДБ подхвърлиха един нарязан паметник на избирателите си, за да преглътнат сглобката

„ Реалността е надалеч по-различна от този лек, спокоен, спокоен диалог, който тече тук, в студиото, сред представителите на сглобката. За какъв консенсус приказваме, в случай, че главният резултат, който реализира тази сглобка е да препере водача на ГЕРБ, бъдещия водач на Движение за права и свободи и да ги направи основни фактори в Парламента и в ръководството на страната ”.

Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България ” Кристиан Вигенин в студиото на „ Панорама ”.

„ Тези дни министър председателят Денков сподели някъде, че хората са щастливи и незабавно се сетих за Смирненски. Неслучайно идват тези препратки, тъй като обстановката, в която се намираме доста стартира да наподобява на 30-те години на предишния век. И това не е казусът с нарязания монумент – ръководещите от Демократична България и Политическа партия просто трябваше да подмятат един нарязан монумент на своите гласоподаватели, които не престават да не имат вяра в тази сглобка и не одобряват, че тази борба на полезности, която водеха, внезапно остана на назад във времето ”, уточни Кристиан Вигенин.

По думите му за сметка на това на напред във времето е излязла една коалиция, некоалиция или сглобка, както и да се назовава тя – която не основава успокоение, а генерира непрекъснати проблеми и кавги. „ И консенсусът в нея е на база – аз на тебе, ти на мене и дружно вършим болшинство за нещо си. Това е едно безпринципно ръководство, което няма да ни докара нищо положително ”, уточни социалистът.

Той бе безапелационен, че и измененията в Конституцията са тъкмо в тази посока. „ Като изключим обстоятелството, че се направи сякаш, някакъв опит за правосъдна промяна - част от предложенията нямат никаква връзка, това са насипни хрумвания, които отлежаваха два месеца, след което в границите на няколко дни претърпяха цялостна смяна, с цел да стигнем до това, което преди броени дни се гласоподава. И директно след гласуването започнаха да излизат проблемите – недогледани поради това непрекъснато бързане ”, съобщи в коментара си за измененията зам.-председателят на Народното събрание.

Той напомни, че по измененията са се изказали съществени хора, конституционалисти, които са подчертали, че една основна част от тези промени са противоконституционни. „ Те не могат да бъдат направени от нормално Народно събрание – и във връзка с новите разпореждания за служебното държавно управление, и във връзка с основаването на два органа – Съдебен и Прокурорски съвет, и преформатирането и преформулирането на ролята на Народно събрание. И с цел да приключим целия този риск, на който подложиха страната: Знаете, че в случай че Конституционен съд разгласи тези разпореждания за противоконституционни, не се възвръща действието на предходните правила и ще сложим страната пред безпорядък ”, акцентира националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ”.

„ Можеше да бъде доста по-различно, в случай че тези промени в Конституцията не бяха просто залогът за съществуването на сглобката, по този начин както беше озвучено от това прословуто съвещание на Народно събрание на „ Продължаваме промяната ”, в което тъкмо измененията в Конституцията бяха един от детайлите, с цел да съществува тази сглобка ”, напомни социалистът.

„ Всеки откри своята плячка в тази Конституция ”, съобщи Вигенин и даде образец:

„ През новия Прокурорски съвет, по този начин както е планувано да бъде осъществен, ще бъде натрапен цялостен политически надзор над прокуратурата, през прокуратурата над правосъдната власт. И господин Иванов знае доста добре, че съдът не може да действа дейно, в случай че прокуратурата и следствието не си свършат дейно работата ”, обърна се към Христо Иванов Кристиан Вигенин.

По думите му сегашната сглобка ще си разпредели първо Прокурорския съвет, в който 6 индивида ще бъдат определени от Народно събрание, на процедура там ще станат 7 на 3, тъй като основният прокурор се избира от Прокурорския съвет, а основният прокурор ще го избере политическата квота.

„ Ние имаме своите съществени опасения за това, което се случва в страната, тъй като беззаконието е повсевместно, нищо, че се вършим, че не съществува. Паметникът на Съветската войска беше нарязан безусловно нелегално и съдът към този момент се произнесе. И няма никакви проекти за възобновяване – просто едно преждевременно нарязване, с цел да подарим нещо на гласоподавателите на Политическа партия и Демократична България ”, съобщи Кристиан Вигенин.

По думите му това не е просто паметник-символ на някаква отминала ера – за огромна част от българските жители, това е знак на успеха над фашизма, няма нищо общо нито с Путин, нито със модерна Русия. Това е монумент, на първо място на Трети украински фронт, това е и монумент и на украинските бойци, които са се били против нацистите.

„ Фашизмът не идва внезапно, той идва малко по малко – през оправдаване на предишното ”, сподели социалистът и даде образец: „ Една чудесна декларация направиха Политическа партия оня ден, против актуалния фашизъм. След което, ние от Българска социалистическа партия направихме декларация за убитите преди 80 години 6 деца в Ястребино. Фашистката власт разстрелва децата, наказателно, тъй като роднините са партизани. За нас тези крайници и ръце на тортата на Демократична България не са просто една безвкусна смешка. Докато течеше декларацията на Българска социалистическа партия за 6-те ястребинчета, част от парламентарната група на ПП-ДБ възмутена си излезе от залата. Какво е това? Знаете ли, че министър Тагарев е отказал за първи път от 90-та година насам да се ангажира Шуменското военно учебно заведение с духовия оркестър?
Започваме да минаваме граници, които към този момент стават рискови. И като приказваме за ролята на Българска социалистическа партия – да, не е комфортно от време на време, проблематично е, само че ние държим да бъдем тази спирачка пред надигащата се реакция и този пълзящ фашизъм, който навлиза полека-лека ”, съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

По думите му с останалите опозиционни партии, когато Българска социалистическа партия има подобие - гласоподават дружно. „ Но не очаквайте от Българска социалистическа партия да върви да дърпа кабели и се бие в Парламента. Ние сме сериозна партия, опитваме се да градим сериозна европейска опция на това, което се случва и мисля, че спъка по стъпка ще успеем. И това се видя на последните избори, че в случай че не е някакъв голям триумф, най-малкото има превръщане, стабилизиране на Българска социалистическа партия и ние желаеме да продължим в тази посока ”, отговори на въпрос на водещия Кристиан Вигенин.

„ Българска социалистическа партия ще пазиме законността във всяка една обстановка. Каквото и да приказва господин Иванов, обстоятелствата са обстоятелства – 6 индивида политическа квота в Прокурорския съвет, освен това не могат да бъдат настоящи прокурори- Те би трябвало да бъдат персони, отвън системата. Какви ще са те – несъмнено, ще ги забележим. Но аз виждам това, което написа, виждам това, което се случва - дейности без явен проект. Ако имаше явен проект – несъмнено можеше да не се вършат тези основни промени в последните дни бързо, несъмнено щеше да има явен проект какви закони предстоят или занапред отново ще стартират разногласията сред трите обединения в сглобката ”, репликира изявление на Христо Иванов Вигенин.

„ След като се даде опцията и хора с двойно поданство, и тук наблягам – не става въпрос единствено за българи, които са получили по-късно непознато поданство, а и за чужденци, които по-късно са получили българско поданство. Тепърва някои от създателите на измененията започнаха да се сещат, че има термин като български жител по рождение, който можеше да се употребява, че могат да се търсят по-меки форми. Защото, се основава усещането че ще почнем да си внасяме извън и министрите. ”, разяснява зам.-председателят на Народното събрание.

И още веднъж се обърна към Христо Иванов: „ Бяхте огромен герой против корупцията, напоследък не съм ви чул да споменете и една дума против корупцията. Защото, тези, които бяха въплъщение на корупцията - в този момент са при вас, с вас и вие ги препирате ”.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР