Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с

...
Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с
Коментари Харесай

Еврокомисията повиши прогнозата за икономическия растеж на България за тази година

Реалният БВП (БВП) на България ще нарасне с 2,8 % през 2022 година, което обаче е много под регистрираните 4,2 % през 2021 година и темпът ще се забави до 2,3 на 100 през 2023 година. Това сочат летните стопански прогнози на Европейската комисия, оповестени през днешния ден.

Европейска комисия е повишила прогнозата си за икономическия напредък в страната ни за тази година и я е намалила доста за идната.

В пролетната си оценка Брюксел залагаше на напредък на българската стопанска система с 2,1 % през 2022 година и 3,1 % през 2023 година.

На фона на по-високите цени на електрическата енергия и питателните артикули от Европейска комисия чакат инфлацията в страната ни да се форсира до 12,5 % през 2022 година, след което да се намали до 6,8 на 100 през 2023 година. През пролетта се залагаше на по-ниско ниво на индикатора за тази и идната година - надлежно 11,9 % и 5 %.

През първото тримесечие на 2022 година Брутният вътрешен продукт на България е повишен с 0,8 на 100 на тримесечна основа, като всички съставни елементи на търсенето са съдействали за това нарастване. Нарасналото частно ползване е било подкрепено от удобните условия на пазара на труда и внезапното повишение на заплатите в частния бранш при започване на годината. Потребителското доверие се утежнява от март тази година, което допуска по-ниско частно ползване през остатъка от годината, се показва в отчета.

Очакванията на Европейска комисия са износът на артикули и услуги от страната ни да нарасне през 2022 година, както поради стоковия износ, по този начин и поради туризма. Прилагането на проекта за възобновяване и резистентност ще е главният мотор за ускорения напредък на вложенията през 2022 и 2023 година.

Възходящата промяна с 0,7 процентни пункта на оценката на Брюксел за растежа на действителния ни Брутният вътрешен продукт през 2022 година отразява главно мощното възобновяване през първото тримесечие на годината. За следващата година прогнозата е нараснала с 0,8 процентни пункта.

Понижението на оценката за 2023 година е обяснено с по-неблагоприятната външна среда и по-строгите условия за кредитиране, съчетани с по-слабия напредък на действителните заплати.

Значителното нарастване на заплатите през 2022 година ще докара до по-нататъшно повишаване на цените, най-много в нетърговския бранш. В изискванията на по-слабо кредитиране и поправени инфлационни упования, заплатите през 2023 година ще нарастват с по-умерен ритъм, което ще докара до по-слаб напредък на потребителските цени.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР