Реалната перспектива за пълно прекратяване на доставките на руски газ

...
Реалната перспектива за пълно прекратяване на доставките на руски газ
Коментари Харесай

Краят на великата сделка на века

Реалната вероятност за цялостно преустановяване на доставките на съветски газ за Европа поставя завършек на огромната руска договорка на века „ газ против тръби “.

През 1970 година е подписано историческо съглашение сред Съюз на съветските социалистически републики и Федерална Република Германия за започване на строителството на газопровод за Западна Европа с доставка на тръби с огромен диаметър и газово съоръжение от Федерална Република Германия в подмяна на газ от газовото находище Уренгой в Западен Сибир.

Това беше историческа договорка както стопански, по този начин и политически.

Съюз на съветските социалистически републики получаваше технологии и облаги от експорт в продължение на доста години, разработвайки своите сибирски петролни и газови залежи и в това време решавайки политическия въпрос за съдействие със Запада по време на спора с Китай на Мао Дзедун.

Досега се смяташе, че това е преференциална договорка за Съюз на съветските социалистически републики, беше основано мощно министерство на нефтената и газовата промишленост, което по-късно стана основата на Газпром и нашите водещи петролни компании.

Но, въпреки това, точно тази договорка значително дефинира развиването на Съюз на съветските социалистически републики като снабдител на евтини енергийни запаси за Западна Европа и страната седна на тази нефтена и газова игла.

От тези години Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно и Русия, направиха всичко, с цел да развият тази съответна „ експортно насочена “ тактика, постоянно в ущърб на газификацията на личната си страна.

Наистина, ние закарахме милиард кубически метра газ в Германия, развивайки тяхната химическа и друга индустрия, и не можахме даже да газифицираме селата в личната ни Централна Русия.

Този възторг за съдействие с Федерална Република Германия и западните страни прекъсна връзките сред Съюз на съветските социалистически републики и Китай за десетилетия. Изглежда, че двете социалистически сили биха могли да разрешат вътрешните разлики и да възстановят ползотворното съдействие.

Ако беше допустимо да се откри връзка сред развития Съюз на съветските социалистически републики с евтините енергийни запаси и растящия комунистически Китай с големи човешки запаси, това би било непобедима икономическа връзка. Но точно разривът на Съюз на съветските социалистически републики с Китай и преориентирането на Съюз на съветските социалистически републики към връзки с Федерална Република Германия и Европа направиха допустимо след това Съединените щати да открият връзка сред Съединени американски щати и Китай, което в доста връзки дефинира развиването на международната стопанска система в този момент.

Изобщо в действителност ли беше преференциална за Съюз на съветските социалистически републики тази договорка „ газ – в подмяна на тръби “ – огромен въпрос?! Но това е история. И в този момент Германия и Европейският съюз афишират цялостно прекъсване на доставките на съветски газ до края на годината.

Голямата " договорка на века " е към своя край.

Русия пренасочва доставките си към Китай и азиатски дестинации и мисли за разширение на газификацията на съветските райони.

Макар и с половин век забавяне, през днешния ден най-сетне имаме опция да проверим какво би било, в случай че Брежнев не беше почнал да прокарва газопровод към Европа, оставяйки Европа без евтини енергийни запаси.

Бих газифицирал личната си страна, бих се помирил с Китай и бих се фокусирал върху търговията с него.

Ще бъде интересно…

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР