Реализацията на АЕЦ Белене ще увеличи енергийната сигурност не само

...
Реализацията на АЕЦ Белене ще увеличи енергийната сигурност не само
Коментари Харесай

Според Теменужка Петкова АЕЦ Белене увеличава енергийната сигурност в региона

" Реализацията на АЕЦ " Белене " ще усили енергийната сигурност освен в България, само че и в целия район . Това е добра опция да се реши значимият въпрос, обвързван с прехода към нисковъглеродна енергетика - трайна наклонност в целия Европейски съюз. ".

Това съобщи енергийният министърът Теменужка Петкова при разкриване на интернационалната конференция " Българската атомна енергетика - национална, районна и международна енергийна сигурност " във Варна.

Припомняме, в изявление пред съветската организация ТАСС президентът Румен Радев съобщи упованието си планът АЕЦ " Белене " да бъде финализиран.
 Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ
Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ " Белене " ще бъде приключена

В плана са вложени 3 милиарда лв., посочи президентът

По думите на енергийния министър, държавното управление ще продължи да поставя старания за развиване на нуклеарната енергетика , тъй като тя обезпечава енергийна сигурност, чиста и беземисионна сила на налични цени.

Според енергийния министър нуклеарната енергетика е основен бранш на българската стопанска система. Той е от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и на целия район.

На варненския енергиен конгрес се разисква ролята и бъдещето на нуклеарната енергетика по отношение на безвредната и надеждна употреба на нуклеарни уреди , както и постигането на задачите на нисковъглеродна стопанска система.

Според Петкова има прогрес по процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене ". Тя се надява, че изборът на стратегически вложител може да завърши сполучливо в сходство с избраните от Народното събрание параметри.

Припомняме, срокът на подготвянето на процедура за избор на стратегически вложител бе до 31 октомври 2018 година До тогава Петкова трябваше да предложи и благоприятни условия за структурирането на плана.
 Инвеститорът за АЕЦ
Инвеститорът за АЕЦ " Белене " е съдбоносен, уверен Румен Овчаров

Според него вложителят ще има политически, а не стопански интерес

Обявяването на процедурата и публична поканата за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ " Белене " бе оповестена на 22 май 2019 година, в Официален вестник на Европейски Съюз. В 90-дневен период претендентите би трябвало да заявят своето присъединяване. Срокът за привършване на процедурата е 12 месеца.

Припомняме също, че през 2010 година мнението на ГЕРБ за АЕЦ " Белене " бе, че това е " Гьол за 800 млн. лв. ".Две години по-късно от Българска социалистическа партия увериха, че нямало гьолове в АЕЦ " Белене " .

По думите на Теменужка Петкова поканите за присъединяване до евентуални вложители към този момент са изпратени. " Уверена съм, че България ще продължи сполучливото развиване на нуклеарната енергетика като поръчител за националната, районната и европейската енергийна сигурност " , добави енергийният министър.

Развитието на нуклеарната енергетика е един от най-важните цели на държавното управление в енергийната сфера , посочи Петкова.

Тя напомни, че е продължен ресурса на пети блок на АЕЦ «Козлодуй» и са изпълнени ограниченията за шести блок.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР