Реален изглежда рискът за пациентите да започнат да доплащат за

...
Реален изглежда рискът за пациентите да започнат да доплащат за
Коментари Харесай

Вече ще доплащаме за лекарства, които досега бяха безплатни

Реален наподобява рискът за пациентите да стартират да доплащат за скъпоструващи медикаменти, които в този момент са им безвъзмездни. Фармацевтични компании може да спрат отстъпките към търговците, които в този момент компенсират разликата в цената.
За медикаментите, които Здравната каса не поема напълно, пациентите би трябвало да доплащат. При скъпоструваща терапия това доплащане стига няколкостотин лв. на месец. За да не се постанова пациентите да вадят пари от джоба си, фармацевтичните компании вършат нужните отстъпки от цените на складовете, надлежно на аптеките.
През 2017 година 14 новаторски компании са създали отстъпки на стойност към 66 милиона лв.. Тези отстъпки са засегнали към 60 медикаменти – измежду тях за кардиологични болести, ревматоиден артрит, диабет. Тази скица с отстъпките обаче има риск да спре.
Крайното поевтиняване обаче води до проблем – медикаментите изчезват от България:
„ Лекарствата стават на цени, които са прекомерно атрактивни и по-скоро се изнасят в сравнение с да се продават в България”, уточни шефът на Асоциацията на новаторските компании в България Деня Денев.
Затова компании обмислят да спрат отстъпките към търговците. За да не доплащат пациентите, те оферират да дават отстъпките си непосредствено на касата. Идеята им обаче не е включена в измененията в Наредба №10, качени за публично разискване.
Ако не се стигне до решение, пациентите са подготвени на митинги.
Общественото разискване на препоръчаните промени в Наредбата завършва на 18 октомври. От здравното министерство, обявиха, че е ще обсъдят и проучват всички постъпили мнения, с цел да се откри баланс сред ползите на касата, фармацевтичната промишленост и пациентите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР