Реакцията се проявява от минути до дниД-р Шасине Вели Алерголог,

...
Реакцията се проявява от минути до дниД-р Шасине Вели Алерголог,
Коментари Харесай

Лятото носи риск от слънчева алергия

Реакцията се демонстрира от минути до дни


Д-р Шасине Вели Алерголог, Токсиколог
-->
Д-р Шасине Вели е експерт алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни ползи в областта на диагностиката и лекуването на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско сдружение по алергология и Българско сдружение по токсикология. 

Слънчевите алергии са доста публикувани, изключително през първите топли месеци. Това е общото название, с което се значи група от болести, предизвикани от общ фактор - слънчевите лъчи. 

Най-често срещаният тип слънчева алергия е полиморфната светлинна ерупция, която се среща при към 20% от популацията. Но към  групата на слънчевите алергии спадат още слънчева уртикария, фотоалергичният и фототоксичният дерматит, генетични фотодерматози, актинично пруриго и др. 

Причините за появяването на слънчевите алергии не са изяснени, само че се допуска, че главният фактор е генетичната предразположеност. Известно е, че хората със светла кожа, нежният пол и тези с история на полиморфна светлинна ерупция в фамилията, са с по-висок риск от алергии в следствие от слънцеизлагане. Допълнително някои медикаменти като антибиотици, психотропни, антидиабетни, диуретици, антимикотици и други, също могат да обострят чувствителността към слънчевите лъчи 

Първите признаци на алергичната реакция могат да се проявят до минути след контакта със слънчевите лъчи. Такава реакция е присъща за рядко срещаната слънчевата уртикария. Тя съставлява имунологична реакция, при която се появява уртикариален обрив (като от коприва), съпроводен от сърбеж и парене. Обикновено са наранени фотоекспониранатите елементи на кожата, и минава бързо  (от минути до няколко часа). 

Симптомите на най-разпростаненената форма на слънчева алергия - полиморфна светлинна ерупция варират от лек, неравномерен обрив, зачервяване на кожата и ситни мехури, съпроводени от сърбеж. Обикновено признаците се демонстрират ден или два след излагане на слънце и се появяват всяка година, когато кожата за пръв път се изложи на мощно слънце. Обривът нормално се почиства в границите на седмица, в случай че няма престой на слънце, само че в случай че излагането продължи, признаците могат да се влошат.

Фотоалергичните и фототоксичните реакции на кожата се появяват при излагане на слънце след авансово нанесени разнообразни химични субстанции. В този случай обривите се появяват върху третираните кожни сектори, а тези, върху които не е нанасяно съответното вещество остават незасегнати. Различните съставки в козметичните артикули като парабени или парфюмни могат да индуцират местна алергична реакция. Много медикаментите, нанесени върху кожата като местни антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства също крият висок капацитет. 

Но по какъв начин можем да сведем до най-малко слънчевите алергии? Те могат да бъдат предотвратени или признаците да бъдат понижени посредством деликатна отбрана като: ограничение излагането на слънце, избягването на часовете, когато то е най-силно, уместно облекло и потребление на слънцезащитен артикул. 

Специфичното лекуване се предписва от доктор и зависи от типа на алергията. При полиморфната светлинна ерупция  се ползват антихистамини, кортикостероиди, местни стероидни кремове. При фототоксичните и фотоалергичните реакции първо би трябвало да бъде открит и отстранен фотосенсибилизиращият сътрудник. За понижаване на интензивността на недоволствата могат да се ползват местни стероидни кремове и охлаждащи компреси. При слънчевата уртикария се предписват антихистамини. Тя за разлика от друдите типове слънчеви алергии, от време на време протича тежко и изисква дълготрайно лекуване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР