Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

...
Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор
Коментари Харесай

За Сарафов да съдим по действията му спрямо имунитетите и делата "на трупчета": Радев

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор пораждат подозрения, че партиите, показани в Народното събрание, търсят да назначат собствен човек на поста, разяснява президентът Румен Радев.

    " Що се отнася до Сарафов, би трябвало да съдим за него по дейностите му по отношение на имунитетите и делата на трупчета против представители на властта. Той би трябвало доста бързо и ясно да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на справедливостта ", сподели президентът.

Той прикани за всякакъв цивилен надзор върху работата на изпълняващият функционалностите основен прокурор, съобщи Българска национална телевизия.

    " Ние като общество би трябвало извънредно деликатно да следим и да упражняваме всякакъв надзор върху фигурата, изпълняваща длъжността " основен прокурор ". Защото неговата кандидатура не минава през естествената процедура по назначение, не минава през тези задълбочените разисквания за професионални и морални качества, не минава и назначението му през декрет на президента. В същото време той се употребява с всички пълномощия на основния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределен срок на поста. ", сподели президентът.

Радев изясни и за какво не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождението на Иван Гешев от поста.

    " Във време на политически катаклизми да се придържаме прецизно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие какъв брой оферирате да чакаме - месец, година? Сезирането на Конституционен съд към момента не е позволено до разглеждане, не е ясно по кое време ще бъде позволено, няма и период. Има аналогично решение по повод изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет. Там решението е доста ясно - изтеклият мандат не лимитира пълномощията ", съобщи президентът.

Промените в Конституцията

Президентът Румен Радев прикани да се подхожда извънредно деликатно към измененията на главния закон в страната и изрази вяра това да не служи за заслон, който да прикрие различен предумисъл.

    " Странно е по какъв начин едно Народно заседание, раздирано от несъгласия, с ниско публично доверие и ниска легитимност, ще работи за тези конституционни промени. И тук би трябвало в действителност да сме доста, доста деликатни. Помните по какъв начин ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, с цел да омилостивят митинга. Сега ще я пишат за 10 дни отново под блокада на публичното отвращение. Това подухва на подозрението, че има и различен предумисъл. И се надявам да не се употребява Конституцията като заслон да се прикрият някои интимни връзки сред партии или да бъдат панацея от превзетата ни от персонални и партийни ползи правосъдна система ", сподели президентът.

Оръжието за Украйна

Президентът се разгласи изрично срещу присъединението на България към европейската самодейност за обезпечаване на 1 млнс. муниции за Украйна.

    " България не би трябвало да се намесва с оръжие в спора. Виждате, че той ескалира, че носи големи опасности и слага на тестване нашите обществени системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде неточност. Не поддържам ", уточни той.

Отношенията със Скопие

Северна Македония се връща към практиката да лобира пред европейските столици и институции, с което да прикрива нарушаването на човешките права, неналичието на промени и на подготвеност за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз, сподели президентът Румен Радев като уточни, че това не е правилният път.

    " В момента отново се ускорява лобирането, само че България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите европейски сътрудници, тъй че решенията за Република Северна Македония да не се основават на лобиране ", сподели президентът.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР