Реакции след заповедта на Международния наказателен съдв Хага за арест

...
Реакции след заповедта на Международния наказателен съдв Хага за арест
Коментари Харесай

Световни реакции след заповедта на Международния съд за ареста на Путин

Реакции след заповедта на Международния углавен съдв Хага за арест на съветския президент Владимир Путин. Според Съединените щати съветските сили са правили военни закононарушения в Украйна и поддържат търсенето на отговорност за причинителите. Москва дефинира като " възмутителни " обвиняванията и изрично ги отхвърли.

решението на Международния углавен съд за арест на Владимир Путин по съмнение за осъществяване на незаконно депортиране на деца и прекачване на хора от Украйна в Русия, след началото на съветската инвазия. Броят на депортираните деца евентуално надвишава 16 хиляди, посочи украинският водач.

" Разделянето на деца от фамилиите им, лишаването им от всякаква опция да контактуват с роднините си, укриването им на територията на Русия, хвърлянето им в отдалечени региони. Всичко това е явна държавна политика на Русия, държавни решения и държавно зло, което стартира тъкмо с висшето управление на тази страна ", разяснява Зеленски.



Според Москва заповедта за ареста на Путин.

" Русия не е страна по Римския статут на Международния углавен съд и няма отговорности по него. Русия не си сътрудничи с този орган и вероятните " предписания ", за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически оскъдни за нас ", съобщи представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.



Съединени американски щати, както и Русия, не са членове на Международния углавен съд, само че.

" Мисля, че е целесъобразно. Но въпросът е, че не е приет и от нас на интернационално ниво. Мисля обаче, че съдът излезе с доста мощен мотив ".



Франция, Полша и Англия също приветстваха заповедта за арест на Путин по съмнение за осъществяване на незаконно депортиране на деца и прекачване на хора от Украйна в Русия, след началото на съветската инвазия.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел дефинира решението като значимо за украинския народ.

" Това е единствено началото на развой за привличане на Русия и нейния водач към отговорност за закононарушенията и жестокостите, осъществени в Украйна ", съобщи Борел.



Снимки: БГНЕС

Ще има ли обаче решението основни последици?

" Не би трябвало да забравяме, че неотложен арест няма да се случи. Путин не е малоумен и няма да пътува в страна, където може да бъде арестуван. Все отново решението е историческо на фона на мощното интернационално внимание от страна на медиите и обществото към войната в Украйна ", съобщи Ива Вукусич, професор по история в Университета в Утрехт.

Докато е на територията на Руската федерация, Владимир Путин не може да бъде задържан. Това обаче би могло да стане, в случай че посети някоя от 120-те страни, които членуват в Трибунала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР