Развоят на настоящата процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор

...
Развоят на настоящата процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Процедурата за предсрочно освобождаване показа, че има проблем с личността и статута на Иван Гешев

Развоят на актуалната процедура за предварително освобождение на основния прокурор е следващото доказателство, че имаме проблем с личността и статута му. Задаваме си въпроси по какъв начин да прочетем едно процесуална процедура. Дали е опит да се избави основният прокурор или има законни юридически цели, при всички положения значи, че имаме проблем. В идващите 48 часа ще бъде взето решение. Това сподели зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Надежда Йорданова в ефира на NOVA.  

" Крайното гласоподаване ще покаже дали настояването е оттеглено тъй като двама от вносителите внезапно са си трансформирали мнението или фактически са решили да бъде по-стегната процедура и професионални качества. При второто искане доказателствата са ясни и елементарно събираеми. Тече стадият на събиране на доказателствата. Първото искане, обвързвано с израелския специалист, е преплетено с настоящо досъдебно произвеждане ", разяснява тя.

По думите ѝ главната концепция е смяна на структурата на прокуратурата. " Дори да има основен прокурор, да не е всесилен и да не оказва контрол на всеки прокурор в системата да прави или не избрани дейности ", изясни някогашният правосъден министър. 

Според нея Конституционен съд ще се произнесе дали да гледа настояването на Гешев за правото на Висш съдебен съвет да се произнася по неговия проблем до 2 седмици. " Това е звук в системата, опит за бавене на процедурата. Конституционен съд единствено преди няколко месеца по подобен проблем сподели, че макар че мандатът на Инспекторат акъм Висш съдебен съвет е изминал, може да упражнява своите пълномощия до момента в който не се избере нов. Решенията на Конституционен съд работят отсега нататък ", уточни Йорданова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР