Развитието на Варна и останалите области в страната за поредна

...
Развитието на Варна и останалите области в страната за поредна
Коментари Харесай

ИПИ: Какъв е профилът на развитие на Варна за 2023

Развитието на Варна и останалите области в страната за поредна година наблюдава проучването Регионални профили на Института за пазарна стопанска система. Резултатите от единственото по мащаба и дълбочината си проучване на общественото и икономическото положение на областите в България бяха показани преди дни, научи Moreto.net.

Проучването обгръща над 70 знака за развиване. В тазгодишното издание по-голямата част от данните се отнасят за 2022 година. Няколко индикатора се разгласяват с повече от година забавяне – регионалните данни за Брутният вътрешен продукт на човек от популацията и за заплатите, както и обособени знаци в областта на вложенията, околната среда и инфраструктурата. Там, където това е било допустимо – да вземем за пример в областта на администрацията, образованието и локалните налози, анализът се опира и на данни за 2023 година, показват от ИПИ.

Варненска област е с население 432 198 души. Територията й е 3819 кв. км. и има 159 обитаеми места. 84.2 % от популацията е в градовете.

Областта остава измежду първенците по БВП на човек от популацията и през 2021 година. Заплатите и приходите не престават да нарастват. Тенденциите на пазара на труда през 2022 година слагат региона на второ място в страната. Инвестиционната и бизнес интензивност също са относително високи. Усвояването на европейски средства изостава. Инфраструктурата на региона е добре развита. Местните налози в общините в област Варна остават високи и през 2023 година. Почти цялостно е покритието на общинските разноски с локални доходи приблизително за общините от региона.

Варна е измежду областите със относително удобно демографско развиване. В сферата на образованието трендовете са позитивни. Представянето на учениците през 2023 година е доста положително. Спрямо междинните стойности в страната лекарите в област Варна са повече, само че при леглата в лечебните заведения има дефицит. Престъпленията са релативно доста, а разкриваемостта им – относително ниска. Урбанизацията в региона обуславя и забележителния дял на популацията в селища с социална канализация. Културният живот е натоварен. а туризмът – добре развъртян.

ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ
Доходи и стандарт на живот
Брутният вътрешен артикул в региона нараства и през 2021 година я подрежда незабавно след челната тройка (столицата и областите Стара Загора и София). Заплатите и пенсиите се усилват с непосредствен до междинния за страната ритъм и са относително високи. Средната годишна брутна заплата на наетите по трудово и служебно правно отношение доближава 17,2 хиляди лева, а размерът на междинната месечна пенсия е 569 лева през 2021 година. Неравенството и бедността в региона се задържат на относително ниски равнища и през 2022 година. Делът на популацията, живеещо под националната линия на беднотия, понижава до 14,2% (при 22,9% в страната) и е вторият най-нисък в страната (след този в столицата).

Пазар на труда
В тази категория оценката на област Варна е втората най-висока в страната (след тази на столицата) и по редица знаци региона също заема второ място с най-благоприятни резултати през 2022 година. Делът на популацията в трудоспособна възраст понижава, само че остава относително висок – 60,3% (при 58,5% в страната).

Икономическата интензивност се усилва доста до 78,0% (при 73,6% в страната). Същевременно заетостта се покачва, а безработицата понижава. Коефициентът на претовареност доближава 77,2% (при 70,4% в страната), а този на безработицата – до 3,2% (при 5,2% в страната).

Образователната конструкция на работната мощ през 2022 година също е относително удобна. Делът на висшистите измежду популацията на 25–64 години нараства с 4,2 пр.п. до 34,4% и към този момент е трайно над междинното равнище за страната (29,8%). Делът на работната мощ с главно и по-ниско обучение се покачва леко и към този момент е по-висок от междинния – 16,2% в региона при 16,0% в страната. Сравнително положителните демографски трендове в област Варна се отразяват и на удобното развиване на пазара на труда. Коефициентът на демографско заменяне като съответствие на популацията на възраст 15–19 години към това на 60–64 години е 77,1% (при 65,7% в страната) и остава третият най-голям в страната (след тези в област Сливен и в столицата).

Инвестиции и бизнес
Инвестиционната и бизнес интензивност в област Варна остават относително положителни и през 2021 година. Броят на нефинансовите предприятия в региона продължава да е висок, задържайки се на 69 на хиляда души от популацията (при 60 на хиляда души в страната).

Вътрешните и външните вложения нараства. Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи доближават 2,7 хиляди лева на човек от популацията, а директните задгранични вложения – 3,3 хиляди евро на човек. Произведената продукция също се усилва до 26,7 хиляди лева на човек през 2021 година. Сравнително едва обаче остава усвояването на европейски средства. Към 30 юни 2023 година цената на изплатените суми на бенефициенти по оперативните стратегии е 1980 лева на човек (при 2836 лева на човек в страната). Разходите за научноизследователска и развойна активност са релативно високи.

ИНФРАСТРУКТУРА
Инфраструктурата на Варна е относително добре развита и през 2022 година и региона заема първото място в тази категория. Гъстотата на пътната и на железопътната мрежа е висока. Значителен е и делът на автомагистралите и първокласните пътища – 27,4% (при 18,5% в страната). Качеството на пътната настилка се задържа високо. В положително положение са 57% от пътищата в региона (при 41% в страната). Достъпът на семействата до интернет е непосредствен до междинния за страната – 87,7% в региона при 87,3% в страната.

МЕСТНИ ДАНЪЦИ
Усредненото равнище на обсъжданите локални налози в общините в област Варна остава високо и през 2023 година региона се подрежда незабавно след столицата. Особено огромни са разликите със междинните за страната равнища на облагането при прехвърлянето на благосъстоятелност, търговията на дребно и таксиметровия транспорт. В рамките на региона най-високи са локалните налози в община Варна, а най-ниски – в общините Долни чифлик и Ветрино.

АДМИНИСТРАЦИЯ
Област Варна се подрежда преди всичко в страната в тази категория. И през 2023 година самооценките на локалните администрации за развиването на електронното държавно управление и даването на услуги на „ едно гише “ са високи. Оценката за прозрачността в работата на органите на локалното самоуправление в региона се покачва и също остава измежду най-високите – на трето място със 76,8 т. (при 70,3 т. в страната). Сравнително огромният дял на личните от общите доходи на общините от региона слага Варна на трето място в страната със приблизително 35,2% (при 29,0% в страната) за 2022 година. Почти цялостно е и покритието на общинските разноски с локални доходи.

СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ
Демография
Варна е измежду областите с доста положително демографско развиване и през 2022 година, което я слага на второ място (след столицата) в тази категория. Коефициентът на натурален приръст е –6,9‰ и е измежду най-високите и надалеч над междинните стойности за страната (–9,7‰). Област Варна продължава да притегля поданици и коефициентът на машинален приръст остава позитивен – 6,1‰. Всичко това се отразява на възрастовата взаимозависимост в региона и тя още веднъж е относително удобна. Коефициентът на възрастова взаимозависимост като съответствие на популацията на над 65 години към това на 0–14 години е 143,8% (при 165,9% в страната), а към това на 15–64 години – 33,5% (при 37,7% в страната). Варна е измежду областите с най-голям дял на градското население и относително висока плътност в урбанизираните територии.

Образование
Варна е измежду областите с най-хубаво показване в областта на образованието (отново след столицата). През 2022 година делът на децата в детските градини е 90,3% (при 87,3% в страната), а коефициентът на записване на популацията в V–VII клас е 92,8% (при 90,7% в страната). Делът на второгодниците остава относително невисок – 0,8% (при 1,2% в страната). Съответствието сред специалностите в професионалното обучение и профила на стопанската система в региона е относително ниско. На националното външно оценяване по математика след VII клас през 2023 година учениците от региона демонстрират релативно висок резултат – 42,6 т. (при 35,3 т. в страната). На матурата по български език и литература междинният триумф е непосредствен до този в страната – „ Добър “ 3,94 в региона (при „ Добър “ 3,93 в страната). Делът на слабите оценки е 16,1% (при 17,9% в страната). Въпреки че тези резултати остават над междинните за страната, представянето на учениците в региона доста се утежнява. Броят на студентите в региона се резервира релативно висок.

Здравеопазване
Варна продължава да е измежду областите със относително невисок дял на здравноосигурените лица и през 2022 година – 91,2% (при 93,5% в страната). Спрямо междинните стойности в страната лекарите в област Варна са повече, само че при леглата в многопрофилните лечебните заведения има дефицит – броят им е 4,7 на хиляда души от популацията (при 5,9 на хиляда души в страната). Преминалите за лекуване заболели също са относително малцина – 173 на хиляда души (при 235 на хиляда души в страната). Коефициентът на детска смъртност понижава и е относително невисок. Средната дълготрайност на живота на жителите на региона е измежду най-високите в страната – 73,6 години (при 71,9 години в страната).

РЕД И СИГУРНОСТ
Натовареността на наказателните съдии в област Варна продължава да е относително ниска. През 2022 година един локален арбитър преглежда приблизително по 7,7 каузи на месец (при 10,1 каузи месечно на арбитър в страната). Ниската натовареност се отразява и на бързината на правосъдие в региона. Делът на наказателните каузи, завършили в 3-месечен период, е 91% (при под 89% в страната), а този на висящите каузи – 7% (при 12% в страната). През 2022 година закононарушенията в региона се усилват и са измежду най-многобройните в страната (на второ място по отношение на популацията след област Враца), а разкриваемостта им понижава. Броят на записаните закононарушения против личността и собствеността в област Варна е 14,5 на хиляда души от популацията (при 11,6 на хиляда души в страната). Разкриваемостта на закононарушенията е 39% (при 49% в страната) и е втората най-ниска след тази в столицата.

ОКОЛНА СРЕДА
Значителният дял на градското популацията в област Варна обуславя високите дялове на популацията в селища с социална канализация (85,8% при 74,8% в страната) и с такава, обвързвана с пречиствателни станции за отпадъчни води (85,6% при 66,8% в страната) през 2021 година. Варна е измежду областите с най-голям размер на формираните битови боклуци и през 2021 година – 512 кг на човек (при 445 кг на човек в страната). Същевременно делът на предадените за отнасяне и преработване боклуци остава относително висок – 85% (при 74% в страната). Делът на горската територия в региона е по-нисък от междинния, а на нарушената – по-висок. Инсталираните ВЕИ мощности по отношение на популацията са доста по-ниски от междинните за останалите области.

КУЛТУРА И ТУРИЗЪМ
В оценката по знаците за просвета и туризъм област Варна се подрежда в челната тройка (след област Бургас и столицата). Посещенията в кината нарастват доста през 2022 година и остават над междинните за страната. Подобни са трендовете във връзка с визитите на театрите и на библиотеките. Броят на леглата в местата за настаняване е 144 на хиляда души (при 55 на хиляда души в страната). Област Варна е на второ място (след област Бургас) по условен брой на осъществените нощувки и също на второ (след област Хасково) по дял на наетите в бранша на културата, спорта и развлеченията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР