Развитието на транспортната, енергийната и дигитална свързаност е в основата

...
Развитието на транспортната, енергийната и дигитална свързаност е в основата
Коментари Харесай

Радев: Източна Европа има огромна нужда от инвестиции и диалогът в Три морета е послание към бизнеса

Развитието на транспортната, енергийната и цифрова съгласуваност е в основата на ускореното икономическо развиване и постигането на по-висок витален стандарт. Това съобщи президентът Румен Радев на конференцията Инициативата „ Три морета “ – сред Геополитическата борба и прагматичния натурализъм “. Форумът беше проведен от Института за стопанска система и интернационалните връзки и Фондация „ Фридрих Еберт “ и в него взеха присъединяване дипломати и водещи специалисти по интернационалните връзки. Събитието бе модерирано от шефа на Института за стопанска система и интернационалните връзки Любомир Кючуков.

Транспортната, енергийната и цифрова инфраструктура в нашия район е доста по-слабо развита от тази в Западна Европа, по тази причина самодейността „ Три морета “, на която България е хазаин тази година, си слага за цел да промени това, съобщи Румен Радев. Инициативата „ Три морета “ е платформа за съдействие сред 12 страни членки на Европейски Съюз от Източна Европа и по думите на президента, обединявайки напъните на обособените страни, нашият район може да бъде доста по-ефективен в устрема си да реализира обществено и икономическо доближаване със Западна Европа.

Според разнообразни калкулации за постигането на сходни равнища в развиването на инфраструктурата на Източна Европа с тази в Западна Европа са нужни сред 1 и 3 трилиона евро. Затова, съгласно президента Радев, следва да бъде издирван баланс сред големите потребности и действителните финансови благоприятни условия на страните от района. „ Източна Европа има голяма потребност от вложения и интензивният разговор на най-високо ниво е обръщение към бизнеса в тази тенденция, акцентира президентът. Интерес за капиталово партньорство към „ Три морета “ към този момент е деклариран и от страни, отвън нейния географски обсег – Япония, Южна Корея, Англия, Катар.

Румен Радев дефинира бизнес форума, който ще се организира в границите на срещата на върха през месец юли в София, като извънредно значим инструмент на Инициативата „ Три морета “.

По думите му това ще даде опция на представители на българския бизнес да се срещнат със международните водачи в цифровите и енергийни пазари, което ще подтиква и българската IT промишленост, дигитализацията и енергетиката, като сътвори опция за привличането на огромни вложения. Държавният глава акцентира, че това е повода точно министърът на стопанската система да бъде избран за народен координатор от българска страна на самодейността.



В изявлението си на форума президентът открои и интереса на България за разширение на географския обсег на Инициативата „ Три морета “ с привличането на Република Гърция като сътрудник в общите старания за разширение на транспортните, енергийни и цифрови коридори в Източна Европа. Според президента постигането на по-висока съгласуваност в Източна Европа е немислимо без завършването на транспортните коридори Север-Юг в Източна Европа, които свързват България с Румъния и Гърция. Президентът означи и че градежът на нови мостове на река Дунав ще насърчи, както икономическия продан, по този начин и туризма и преноса на артикули през страната ни, което ще сътвори нова икономическа вероятност за Северна България.

Инвестициите в научна и просветителна съгласуваност са главен фактор за постигането на стабилно обществено и икономическо доближаване в Европейски Съюз, акцентира още Румен Радев. Президентът напомни, че науката към този момент е водещ фактор в развиването на стопанската система и по тази причина следва да се утвърждава като приоритет и в районното партньорство в Източна Европа.

На идната среща на върха в София се чака да бъде подписано съглашение за съдействие сред научно-изследователски центрове в 12-те страни участнички от Европейския съюз, което да даде по-голяма вероятност на младите учени да търсят интелигентни решения в региона на свързаността.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР