Развитието на Dell през последните четири десетилетия представлява увлекателна пътна

...
Развитието на Dell през последните четири десетилетия представлява увлекателна пътна
Коментари Харесай

Dell стана на 40 години: Как един тийнейджър превърна хардуер за 1000 долара в технологичен гигант

Развитието на Dell през последните четири десетилетия съставлява увлекателна пътна карта на историята на персоналния компютър...

Емил Василев 15:56 | 08.05.2024 3 Сподели

Най-четени

КосмосЕмил Василев - 15:03 | 07.05.2024

От океани до пустини: Учените схванаха по какъв начин Венера е изгубила водните си ресурси

IT НовиниСветослав Димитров - 14:54 | 07.05.2024

Ето какво бъдеще чака човечеството с AI, съгласно Илон Мъск

ХардуерЕмил Василев - 19:42 | 07.05.2024

Русия минава от руски към интернационалните стандарти за електрониката, с цел да усили износа си

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

1984 година беше луда година за промишлеността на персоналните компютри, доминирана от шепа започващи компании, ръководени от младежи с огромни хрумвания.

Годината стартира с гръм и тропот, когато 28-годишният Стив Джобс показа Apple Macintosh с емблематичната реклама „ 1984 “ на Super Bowl, режисирана от Ридли Скот. Тази реклама беше дръзновен удар по IBM, която се радваше на див триумф, откакто показа първия личен компютър, основан на Intel три години по-рано.

Междувременно 28-годишният Бил Гейтс ръководеше създаването на MS-DOS – операционната система, която ще зарежда цяло потомство клонинги на IBM PC. Година по-рано Microsoft пусна Windows версия 1.0.

Но тези двама млади основни изпълнителни шефове бяха напряко антични спрямо Майкъл Дел, 19-годишен първокурсник в Тексаския университет. В началото на 1984 година Дел стартира дребен бизнес, като купува елементи за лични компютри на стойност 1000 $ и приема поръчки по телефона за възобновяване на IBM PC. До края на годината компанията му основава лични компютри по поръчка, които могат да се съпоставят с продуктивността на лични компютри с марката IBM на половин цена.

Компанията на Дел е записана на 6 май 1984 под името Dell Computer Corporation. Нейното развиване съставлява забавна пътна карта на историята на персоналния компютър.

През тези първи месеци индустриалният личен състав на компанията се състои от „ трима души с отвертки, които седят на 6-метрови маси и усъвършенстват машините “, споделя Майкъл Дел. В рамките на една година компанията се реалокира в постройка с повърхност 30 000 кв.метра и е на път да доближи годишен оборот от 60 милиона $. Четири години по-късно, на 22 юни 1988 година, компанията излиза на борсата с пазарна капитализация от 85 милиона $. Акциите на Dell доближават най-високата си пазарна капитализация от 100 милиарда $ през 2000 година, когато сривът на дотком балона дефинитивно връща промишлеността на земята.

Ранните години

Тайната на триумфа на Dell се крие в нейния бизнес модел, при който се продават лични компютри по поръчка непосредствено на потребителите и предприятията. Тази тактика отстрани разноските за поддържане на складови наличия и риска от основаване на артикули, които клиентите не желаят, като IBM PCjr, който е пуснат на пазара през 1984 година и спрян година по-късно. Microsoft претърпя сходна пагубна премиера съвсем 30 години по-късно с истинския си таблет Surface.

40 години по-късно одобряваме за даденост господството на този модел на PC, основан на Intel, само че през 1984 година той е бил всичко друго, само че не и обезпечен път към благосъстоянието. Сред феновете имало доста други възможности, в това число напълно новият тогава Macintosh, Atari ST, TRS-80 на Radio Shack и Commodore Amiga (представен през 1985 година).

Но с помощта на известните бизнес приложения като Lotus 1-2-3 и WordPerfect и на хардуерния дизайн, който позволяваше елементарно разширение с спомагателни карти, пазарът на IBM-съвместимите лични компютри се раздвижи. От самото начало Dell беше непрекъснато отпред или покрай върха на листата с други възможности на IBM. Въвеждането на Windows 3.1 през 1992 година, последвано три години по-късно от Windows 95 продължи видимо неудържимия напредък на пазара на лични компютри.

В рамките на първите 15 години след скромното си начало бизнесът на Dell се разраства със зашеметяващи темпове.

През 1990 година компанията открива индустриален цех в Ирландия, с цел да извършва поръчки от Европа, Близкия изток и Африка, а през 1995 година уголемява активността си в Азия и Япония.

До 1992 година – единствено 4 години след началото на търговията с акции, компанията влиза в листата Fortune 500. Между 1996 и 2000 година дневните продажби на Dell нарастват от 1 на 40 милиона $ на ден, а цената на акциите ѝ се удвоява съвсем всяка година. Към 2000 година Dell е производител номер едно на лични компютри в Съединени американски щати и втори след Compaq в международен мащаб.

Dell против Стив Джобс и Apple

Освен, че забогатяха приказно, създавайки обществени компании, Стив Джобс, Бил Гейтс и Майкъл Дел имаха още нещо общо. И тримата бяха напуснали колежа, с цел да основат своите компании.

Докато Гейтс и Дел ръководеха бързоразвиващи се компании през 80-те години на предишния век, Стив Джобс следваше напълно друг кариерен път. През 1983 година Джобс назначава Джон Скъли от PepsiCo за основен изпълнителен шеф на Apple.

„ Искаш да продаваш захарна вода до края на живота си, или искаш да дойдеш с мен и да промениш света? “

го пита Джобс

Две години по-късно Скъли уволнява Джобс и Apple се спуска надолу по спиралата, вследствие на което няколко години по-късно самият Скъли е уволнен от борда на Apple и получава място в листата на с най-лошите изпълнителни шефове в историята.

През 1997 година, когато Apple се проваля като обществена компания, Майкъл Дел е запитан какво би направил като основен изпълнителен шеф на Apple.

„ Какво щях да направя? Щях да я затворя и да върна парите на акционерите. “

отговорил той

Този отговор не се одобри добре и Дел се опита да го опровергае в изявление през 2011 година, в което съобщи, че отговорът му е бил неправилно свестен. Днес пазарната капитализация на Apple е повече от 30 пъти по-голяма от тази на Dell.

2000-те години: Консолидация и „ Адът на Dell “

През 90-те години на предишния век Dell има забележителна конкуренция в региона на директните продажби на лични компютри. Днес множеството от тези съперници са изчезнали. Най-големият от тях беше Gateway 2000 (който по-късно отстрани 2000 от името си). Компанията копира бизнес модела на Dell, като подчертава върху корените си в Средния Запад (Айова, а по-късно и Южна Дакота). През 1997 година компанията осъществя облага от над 1 милиард $ при доходи от 6,3 милиарда $ и отхвърля предложение за придобиване от Compaq за 7 милиарда $. До 2007 година тя съвсем е излязла от бизнеса и марката е продадена на Acer за 700 милиона $.

Двамата най-големи съперници през тези години бяха Hewlett-Packard (HP) и Compaq. Последната показа първия (едва) портативен клонинг на IBM PC през 1983 година и беше необятно считана за водещ производител на лични компютри във връзка с напредналите технологии.

Когато HP закупи Compaq през 2002 гoдина, обединената компания се трансформира, най-малко на хартия, в мощна компания. Междувременно Dell преживяваше безусловно извънредно десетилетие. След като компанията видимо работеше на цялостни обороти, Майкъл Дел се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф през 2004 година и съобщи управлението на Кевин Ролинс. Последният имал опит като съветник по ръководство, а не като технолог. По време на късия му мандат като основен изпълнителен шеф компанията губи пазарния си дял, отстъпвайки на HP и е разследвана от Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати за „ счетоводни нередности “. Още по-лошото е, че репутацията на компанията във връзка с обслужването на клиентите е съществено наранена, защото жалбите се усилват.

През декември 2007 година Ролинс подава оставка и Майкъл Дел се връща на поста основен изпълнителен шеф.

Преминаване в частния и по-късно още веднъж в обществения бранш

След като Майкъл Дел се завръща на поста основен изпълнителен шеф, компанията заема устойчиво трето място в листата на международните производители на лични компютри, след Lenovo, която през 2005 година изкупи бизнеса с лични компютри на IBM и HP.

През идващите пет години компанията се заема съществено с изкупуване на голям брой разнообразни компании в региона на съхранението на данни, ръководството на системи, изчислителните облаци и софтуера.

През 2013 година, когато пазарът на лични компютри се срутва, Майкъл Дел провежда изкупуване с частен капитал на стойност 24,4 милиарда $. Това още веднъж трансформира Dell в частна компания. Този ход разрешил на компанията да излезе от бягащата пътека на тримесечните резултати и да се концентрира върху дълготрайните облаги. А три години по-късно те направиха най-голямото си придобиване, като заплатиха 67 милиарда $ за придобиването на EMC и сътвориха най-голямата в света „ частно следена интегрирана софтуерна компания “.

Всички тези придобивания най-сетне се отплатиха през 2018 година, когато компанията, към този момент преименувана на Dell Technologies се върна на Нюйоркската фондова борса в договорка, която ѝ даде пазарна капитализация от 21,7 милиарда $. Оттогава акциите на компанията са се повишили с 500%.

Dell през днешния ден

В последния си годишен отчет Dell Technologies оповестява, че има 133 000 чиновници в целия свят. Повече от 21% от приходите ѝ в размер на 101 милиарда $ идват от услуги, а други 9,3 милиарда са под формата на специфичен дял от отделянето на VMware от Broadcom.

Dell към момента продава маркови лични компютри и периферни устройства, в това число портативни и компютри, работни станции, екрани и докинг станции, като половината от продажбите ѝ се осъществят отвън Съединени американски щати. Компанията продава и необятна гама от сървъри, артикули за предпазване и мрежови артикули, които оказват помощ на корпоративните клиенти да ръководят и експлоатират среди, основани на облачни технологии, машинно образование, изкуствен интелект и разбор на данни.

Съвсем не неприятна възвръщаемост на първична инвестиция от 1000 $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР