Развитието на човечеството е на път да отчете тази година

...
Развитието на човечеството е на път да отчете тази година
Коментари Харесай

Как коронавирусът ни връща назад

Развитието на човечеството е на път да регистрира тази година спад за първи път за последните 30 години, се споделя в отчет на Програмата на Организация на обединените нации за развиване, представен от Франс прес и Ройтерс. Причината за това оттегляне са санитарните, обществените и икономическите последствия от пандемията от COVID-19.

В документа се напомня, че светът е претърпял доста сериозни обстановки през последните 30 години, по-специално финансовата рецесия през 2007-2009 година или епидемията от Ебола в Африка през 2014-2016 година Всяка една от тези обстановки е засегнала тежко човешкото развиване, само че като цяло това не е попречило да има прогрес в развиването от една в друга година.

Но в този момент COVID-19 визира три области по едно и също време - здравето, образованието и приходите - и може да промени тази наклонност, се показва в отчета.

Освен жертвите на пандемията, които към този момент са 320 000, рецесията може косвено да докара до гибелта на още 6000 деца дневно от предотвратими аргументи на гибелта в идните шест месеца. Шест от 10 деца пък не получават обучение поради затворените учебни заведения по света. А дълбоката криза визира доста стопански системи.

Спадът в човешкото развиване може да е равностоен на заличаването на напредъка, реализиран за последните 6 години.

По-засегнати от тази наклонност ще бъдат страните в развиване, които са по-малко способни да се оправят с икономическите и обществените последствия от пандемията. Така да вземем за пример 86 % от децата в началните учебни заведения в страните със едва развиване не учат в този момент тъй като нямат средства за отдалечено образование спрямо едвам 20 % от децата от тази група в богатите страни.

Разширяването на достъпа до интернет в страните с ниски и междинни приходи ще коства 100 милиарда $, т.е. равно на към 15 % от приходите, които те ще изгубят тази година.

Средният приход на човек в международен проект пък се чака да спадне тази година с 4 %, се отбелязва още в документа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР