Развитие по казуса с багера на плажа в Равда. След

...
Развитие по казуса с багера на плажа в Равда. След
Коментари Харесай

Екоинспекцията в Бургас установи две нарушения по казуса с багера на плажа в Равда

Развитие по проблема с багера на плажа в Равда. След повторна инспекция на екоинспекцията през днешния ден, са открити две нарушавания. През уикенда хора са забелязали по какъв начин тежкотоварна машина разкопава пясъка по линията и подали сигнал.

След като от екоинспекцията в Бургас преустановиха изкопните действия по плажа, през днешния ден направиха повторна инспекция.

" Беше осъществено замерване на това, което е осъществено на територията на морския плаж. Това, което установихме ще бъде съпоставено със цифровите данни, които имаме в инспекцията, с цел да установим обсега и надлежно активността какво тъкмо е засегнала ", сподели Станислав Георгиев, специалист " Защитени територии " към РИОСВ-Бургас.

Пясъчните насипи са високи към 2 метра и ясно си проличава, че пясъкът е взет от брега. Заснетите GPS координати на разкопаната част от линията са посочили, че има отчасти наранени зараждащи се дюни и е повреден брега. Концесионерът на линията не пожела да застане пред нашата камера, само че изясни, че дигата се построява, с цел да се отбрани брега от бурното море.

" Това не е неразрешено от закон, това не е неразрешено от никоя разпоредба. Напротив – това ни е вменено като обвързване и ангажимент по контракт на всеки един собственик на морски плаж. И в случай че ние не възстановим, не опазим и не подготвим плажа в летния сезон, по метод, по който да е безвреден и прелестен за плажуване, надлежно сме глобени от съответното министерство. Искам да ви покажа фотоси на международни практики, това се прави за за опазване на морските плажове ", изясни Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Жители на Равда останали учудени, откакто видели по какъв начин багера копае в пясъка. Твърдят, че линията в никакъв случай не е била компрометирана от морето през зимата.

Христо Христов, гражданин на Равда: " За мен това е някакво безумство. Тази дига, която е изкуствена, го пазеше, в никакъв случай не е имало някаква намеса от страна на морето ".

Катерина: " Нищо тук не може да се загуби, в случай че се натовари на някакви камиони и се изнесе. Тогава се губи. Това нещо отново ще се застели, тъй като морето си има тази дарба, да изважда, да отмъква ".

" Защитни насипи могат да бъдат изграждани, единствено да не е в плаж, който е предмет на предпазена територия. Тази активност става, нормално, координирана с Регионална инспекция за опазване на околната среда, и ние описваме с какво е належащо да бъде съобразена, с цел да няма нарушавания ", съобщи Павел Маринов, шеф на РИСОВ-Бургас.

Сега полицията би трябвало да откри нарушителя, след което ще бъде санкциониран.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР