Развитие на разследването за смъртта на българския граничен полицай Петър

...
Развитие на разследването за смъртта на българския граничен полицай Петър
Коментари Харесай

Убийството на граничния полицай: Най-близката камера не е хванала мястото на инцидента

Развитие на следствието за гибелта на българския граничен служител на реда Петър Бъчваров, който почина при пукотевица край границата. Вече е направена окончателната съдебномедицинска експертиза за повода за гибелта, заяви за " По света и у нас " окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Доказателствата към момента не са изпратени на проверяващите в Турция, защото едвам през вчерашния ден е постъпило искане за това. От събраните доказателства излиза наяве още, че камерите в граничния регион не са покривали мястото на случая. Експертизата удостоверява първичната версия за повода за гибелта на служителя на реда - пострадванията в региона на главата от изстрел с оловно оръжие. Стреляно е с пушка, със сачми за наедрял дивеч, само че камерите не могат да покажат какво тъкмо се е случило край границата във съдбовната нощ.

Ето какво сподели окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев:

Към сегашния миг дефинитивно получихме съдебномедицинската експертиза на починалия служител на реда, която трябваше да откри повода за гибелта. Това, което казахме по-рано и през днешния ден сигурно можем да го твърдим. Комплексното умозаключение е, че повода за гибелта са пострадванията в региона на главата от изстрел с оловно оръжие - пушка със сачми за наедрял дивеч.

Предадени ли са доказателствата на турската страна?

- Към сегашния миг към момента не са, защото през вчерашния ден на 16 януари постъпи публично искане по съответния ред от турската страна за даване на доказателства. Исканията са няколко - да предоставим това, което сме открили в хода на нашето следствие.

Работили ли са камерите в този сектор по време на случая?

- Да. Извършена е инспекция. Най-близките камери, които са били покрай случая са работили, само че особеността е, че най-близкостоящата камера не обгръща мястото на случая. Записи има, само че те не обгръщат заради особеностите на релефа. Ако може по този начин да се назова, това е мъртва точка.

Това, което установихме и на последната работна среща с турските сътрудници е, че производствата са в много напреднал стадий. Ние изчакваме някои изводи на спомагателни балистични експертизи, само че имаме умозаключение за най-важната балистична експертиза за това с какво оръжие е създаден изстрелът.

Имаме молба за правна помощ, която сме изпратили на Турция и също чакаме от тях отговри на сложени от нас въпроси и изискани доказателства. На последната среща получихме увещание, че те приготвят своя отговор. И двете следствия (и в България, и в Турция - бел. ред.) са в доста напреднал стадий.

Бългрските прокурори изчакват изводи от спомагателни балистични експертизи, само че и отговори на въпроси, изпратени на проверяващите в Турция. Убедени са, че и в двете страни следствието е в напреднал стадий.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР