Разузнавателните служби на Съединените щати се опасяват, че терористични групировки

...
Разузнавателните служби на Съединените щати се опасяват, че терористични групировки
Коментари Харесай

ООН свиква среща за Афганистан на 13 септември в Женева

Разузнавателните служби на Съединените щати се притесняват, че терористични групировки могат да употребяват 20-ата годишнина от атентатите от 11-и септември и последните събития в Афганистан за агитация и рекрутиране на нови членове. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш привиква интернационална среща за Афганистан на 13-и септември. Талибаните оповестиха, че са открили цялостен надзор над страната.

Радикалното придвижване заяви, че съпротивата в Афганистан е победена и че управлява цялата територия на страната.

" Слава на Бога, Панджшир е надвит ", разяснява един от талибаните.

Лидер на антиталибанските сили в провинция Панджшир обаче съобщи, че те не са се предали. Бившият вицепрезидент Амрула Салех призна, че обстановката е сложна. Представител на съпротивата оповестява за 350 убити талибани, само че не и за броя на жертвите от силите на Ахмад Масуд.

Вашингтон е в непрекъснат контакт с американците, останали в Афганистан.

" Продължаваме да поддържаме канали за връзка с талибаните по въпроси, които са значими за нас, като стартираме с уговорката да се разрешава на хора да напущат Афганистан, в случай че го желаят ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати.

Антъни Блинкен отпътува за Катар, където ще се срещне с водачите на страната и с афганистански представители, само че не и с талибани. Съединените щати приготвят места за 50 000 афганистански бежанци в осем военни бази в страната. В момента има съмнение, че 100 от тях, към този момент влезнали в Америка, са по отношение на терористични групировки.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш привиква интернационална среща за Афганистан. Тя ще се организира на 13-и септември в Женева, на равнище министри. Форумът е отдаден на филантропичната поддръжка за страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР