Разумни, предсказуеми и развиващи се Балкани. Около това се обединиха

...
Разумни, предсказуеми и развиващи се Балкани. Около това се обединиха
Коментари Харесай

Борисов в Белград: Искаме единни Балкани и развиваща се инфраструктура

 Борисов в Белград Сърбия  Борисов в Белград Сърбия  Борисов в Белград Сърбия  Борисов в Белград Сърбия
Разумни, предсказуеми и разрастващи се Балкани. Около това се сплотиха министър председателите на България, Гърция и Румъния – Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Михай Тудосе, и сръбският президент Александър Вучич. Четиримата водачи организираха работна среща в Белград в границите на Съвета за съдействие на високо ниво сред Сърбия, България, Гърция и Румъния, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз беше във фокуса на разискванията, като страните си сложиха за цел то да има основно значение за развиването на Балканите. Българският министър председател Бойко Борисов напомни, че в предишното този район е генерирал единствено войни и напрежение и в този момент е моментът, в който всички балкански страни да покажат на сътрудниците си от Западна Европа, че тези проблеми са зад тила им. „ Ние желаеме единни Балкани с съвременна инфраструктура “, съобщи Борисов.

Той показа и друга опция за района – срещата на високо ниво по самодейността „ 16+1 “, която идната година ще се организира в България, и прикани сътрудниците си да бъдат готови с планове. „ Искаме всичко това, което го има на Запад, да го има и при нас. Държавите да влагат в нашия район. Това ще стане, единствено когато има политическа непоклатимост и тук е спокойно “, сподели министър-председателят.

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас поздрави Борисов за идната неофициална среща на водачите от Европейски Съюз в София на тематика „ Западни Балкани “ и сподели, че четирите страни могат да изиграят доста значима роля за развиването на района. „ 2018 би трябвало да бъде годината на Балканите “, добави гръцкият министър-председател.

За значимостта на съдействието сред четирите страни приказва и президентът на Сърбия Александър Вучич. Той цитира архивен документ от Уилям Гладстон, в който някогашният министър-председател на Обединеното кралство споделя, че страните в района би трябвало да имат доста близко съдействие между тях и единствено по този начин ще могат да понижат външните закани. Вучич благодари на останалите водачи от формата за придадения от срещата мощен европейски дух в Сърбия и заяви, че измежду обсъжданите тематики е и интеграцията на страната по пътя й към Европейски Съюз. Той получи безапелационната поддръжка на сътрудниците си за това, като единомислещо бе маркирано, че присъединението на Сърбия към Съюза ще способства за целия балкански район.

Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе добави, че по този въпрос останалите три страни могат да оказват помощ. „ Четирите ни страни имат своите провокации, само че няма нито един проблем, за който да не може да се откри решение “, разясни Тудосе. Той сподели още, че четиримата водачи разискват и опциите за по-чести регулярни срещи между тях, които да водят до значими и позитивни решения за бъдещето на района.

В рамките на визитата сред българското Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията и сръбското Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите беше подписан Меморандум за съгласие за понижаване на интернационалните цени за роуминг за телекомуникационни услуги. Целта на документа е държавните управления да насърчат мобилните оператори да реализират съответни съглашения между тях, които да доведат до трайното понижаване на интернационалните цени на роуминг услугите в интерес на близо 14 млн. жители на двете страни. Сърбия е втората страна от Западните Балкани, с която страната ни подписва съглашение от този вид след Република Македония.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР