Разследването на случая Семерджиев“ върви към финализиране, потвърди Ясен Тодоров,

...
Разследването на случая Семерджиев“ върви към финализиране, потвърди Ясен Тодоров,
Коментари Харесай

Има два проблема в разследването на катастрофата със Семерджиев

Разследването на случая „ Семерджиев “ върви към завършване, удостовери Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена работа.

Той не е изумен, че Георги Семерджиев е карал със 166 км/ч, както сочи авто-техническата експертиза. Чакат се заключенията от психиатричната експертиза, както и още няколко механически.

От всички събрани данни досега излиза наяве, че той е бил самичък в автомобила. Безспорно е и че Симона Радева му е пособия да се укрие. Тя е подсигурила влизането в жилището му.

„ Тези, които са му помогнали, с изключение на Симона Радева, не са полицейски чиновници и това стана ясно още преди два месеца “, безапелационен бе Тодоров пред БТВ.

Разпитани са десетки чиновници на Министерство на вътрешните работи по това дело и следва обширно следствие какви връзки е имал Георги Семерджиев със чиновници на реда.

„ Предполагам, че сътрудниците са изискали документите по материалите по огласената от Министерство на вътрешните работи инспекция, при която е открито, че 40 чиновници на Министерство на вътрешните работи са направили съгласно тях дисциплинарни нарушавания “, разясни още Тодоров.

По думите му, откакто е формирано досъдебно произвеждане, има данни, че Георги Семерджиев се е отплащал на служители на реда.

Тодоров съобщи още, че сигурно той не е бил предпазен очевидец. Възможно е да е бил очевидец по някакво наказателно произвеждане, само че той персонално няма такава информация.

По думите на зам.-директора на Националната следствена работа има два казуса в следствието, които персонално той е открил.

„ Има законодателен пропуск в Наказателния кодекс. Георги Семерджиев ще има обвиняване за това, че е предизвикал гибел след приложимост на опиати, че е предизвикал гибел на повече от две лица, че е избягал от местопроизшествието и че е управлявал, без да има дееспособност. Но петият квалифицират симптом е ПТП-то да е станало на пешеходна пътека, а в тази ситуация то става на тротоар, което е още по-тежко. Законодателят обаче не е планувал по-тежко наказване, в случай че стане на автобусна спирка, на зелена повърхност или градинка, да вземем за пример ", изясни Тодоров.

На 8 юли той е предложил на една от парламентарните групи да бъде поправен този законодателен пропуск и на 11 юли подобен законопроект е импортиран в Народното събрание. По думите му обаче нищо не се е случило по-късно.

" Вторият огромен проблем е процесуален въпрос – длъжни сме да разясним правата на наследниците на починалите девойки. Само че бащата на едното момиче е непознат жител на страна, която не е в Европейски Съюз. Той има брак с майката, само че преди детето да се роди той я е напуснал, не поддържа контакт с нея и момичето. Но ние сме длъжни да го издирим и да му разясним тези права. Ако не го създадем, това ще е процесуално нарушаване. Правим всичко допустимо да установим този човек, само че какво вършим, в случай че не го намерим “, попита Ясен Тодоров.

" Когато не успеем да го установим, считаме, че делото може да влезе в съда, само че може да има арбитър, който превратно пояснява закона и да върне делото или да се спре производството и лицето да излезе ", добави той.

Тодоров призова за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и когато правоприемник на потърпевш не може да бъде открит или издирен, да му се назначи длъжностен повереник и процесът да върви.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР