Разследването на едно престъпление само по себе си е цяла

...
Разследването на едно престъпление само по себе си е цяла
Коментари Харесай

Мистериите, които изплуваха от убийството в "Делта Хил"

Разследването на едно закононарушение единствено по себе си е цяла просвета. Като изключим правния аспект - кой текст от Наказателния кодекс е нарушен и по какъв начин се събират доказателствата, остава полето на криминологията и криминалистиката, които изследват природата и причините на престъпното държание. Затова не постоянно е елементарно да се дадат бързи отговори, когато стане дума за тежко съзнателно закононарушение. Така стоят нещата и с убийството на швейцарския предприемач Удо Ланге.
 

Разнопосочни версии 

Швейцарският жител беше открит мъртъв в гаража на дома си във вилното населено място " Делта хил " край пернишкото село Кладница. Тялото е намерено от брачната половинка на убития, която е подала сигнал на тел. 112 вечерта на 11 август. Ланге от години живее и работи в България. Заедно с втората си брачна половинка, която е българка, е притежавал завод за силиконови произведения в пернишкия квартал " Мошино ", продаден преди няколко години на шведската компания " Трелеборг ". Семейството е сред най-изявените донори на локалното читалище.

След като на място идва полицията, е осъществен оглед на натрупа, като в началото не са открити следи от принуждение. Затова първата версия за гибелта на швейцареца изключваше ликвидиране. От Министерство на вътрешните работи допълниха, че няма следи някой да се е опитвал да влезе с щурм в къщата. Ден по-късно обаче проверяващите трансформираха тезата, откакто аутопсията открила рана в долната част на шията, през която е засегнат белият дроб. „ Още даже не сме сигурни по какъв начин е породена гибелта. Факт е, че пострадването е в белия дроб, най-вероятно е с огнестрелно оръжие ”, каза Албена Стоилова, която е прокурор от Перник и представител на Окръжната прокуратура в града.

Малко по-късно обаче следствието претърпя следващ поврат с версията, че Ланге може и да е прободен с предмет, наподобяващ шило вместо прострелян. Установено било още, че убитият е с едно счупено и едно пукнато ребро. „ Имаме доказателства за използван съответен тип оръжие. Дали това оръжие е било годно да аргументи увреждането, установено при огледа на натрупа, чакаме да отговорят специалистите. Има установено увреждане на белия дроб, дребна рана на шията ”, сподели прокурор Стоилова.

В последна сметка съдебномедицинската експертиза, която беше оповестена от прокуратурата седмица след убийството, е потвърдила, че гибелта на Удо Ланге е настъпила след интоксикация с хлороформ - химикал, който в предишното се е употребявал за анестезия, а в днешно време за произвеждане на пестициди и разтворител в лакове и лепила.

Противоречия имаше и във версиите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за последните часове на Ланге. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в началото разгласи, че е бил изработен опит да бъде замаскирано убийството " На доста ранен стадий служителите на реда, които работят по случая, са открили това. До късно през нощта са осъществявани дейности, напреднали са в забележителна степен в работата си по случая. Работим по всички версии, защото мъжът е изместен от мястото, на което е бил погубен, на ново място. Има данни да са сменяни облеклата, с които е бил, с цел да се прикрият следите от убийството ", разяснява той. Информацията, че тялото на убития е местено, обаче бързо беше отречена от прокуратурата.

 

Обвиняемият

 

Четири дни след убийството проверяващите стигнаха до първия обвинен, който първо беше арестуван за 24 часа по закона за Министерство на вътрешните работи, а по-късно прокуратурата му повдигна обвиняване и изиска непрекъснатия му арест. Към наказателна отговорност е притеглен 57-годишният Борислав Панев. „ Този човек е прочут на потърпевшия и на фамилията му. Работил е при брачната половинка на жертвата, претекстът е персонален. Задържаният и брачната половинка на потърпевшия са в персонални и служебни връзки “, оповести прокурор Стоилова. От държавното обвиняване разясниха, че не е изключено да бъдат повдигнати обвинявания и за съпричастие към убийството на предприемача, само че към този момент нямало доказателства.

Миналата седмица Панев се изправи пред Окръжния съд в Перник, който му дефинира най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ". По време на правосъдното съвещание прокуратурата изнесе доказателства, съгласно които обвиненият е възнамерявал убийството на Ланге в продължение на месеци. Той си е купил мощно отровно лепило с хлороформ и електрошок, с цел да умъртви швейцареца.

Докато били в гаража, Панев повалил убития с тейзъра, след което притиснал към устатата и носа му памук, който е бил пропит с хлороформ. От натиска на коленете върху гръдния панер на Ланге пък е счупено ребро, което провокирало кръвоизлив в белия дроб. Подробносите за убийството разказала брачната половинка на Удо - Елизабет, която признала пред съдията, че има връзка със служителя си в пекарната. Мъжът преди този момент в детайли ѝ разкал по какъв начин счита да убие нейния брачен партньор. 

Освен това проверяващите настояват, че незабавно след убийството камери са снимали силуети на мъж и жена, които бягат към гората. Смята се, че това са били Панев и Елизабет. Малко по-късно дамата подала сигнал, че е намерила Удо мъртъв в гаража, а обвиненият се прибрал в дома си в София и се отървал от тейзъра и хлороформа.

 

Защита и претекст

 

Резонен е въпросът дали хипотетичният причинител на убийството на Ланге не е имал съизвършител, да вземем за пример неговата брачна половинка. Защитата на обвиняемия твърди, че Елизабет е била разпитана, като посочила Панев като килъра, до момента в който е била арестувана. Оказа се обаче, че тя е била пусната 20 минути преди да даде показания пред арбитър. Според адвокатката Детелина Попова жената е била обезпокоена от ареста, като дори изрази подозрение, че часовете са били вписани неправилно. Тя посочи, че по ръцете на Елизабет е имало златни частици, каквито имало и по тялото и ризата на Удо Ланге. По ръцете на Панев нямало такива, сподели Попова. 

Самата Елизабет давала спорни показания и била разпитвана доста пъти, твърди отбраната. Адвокатката посочи също, че имало няколко разнообразни преквалифицирания за повода за гибелта на Удо. Първо се считало, че е умрял от инфаркт. След това било посочено принуждение от непостоянен темперамент, а след това - огнестрелно пострадване. Едва тогава като причина било вписано отравяне.

Панев също взе думата, с цел да се отбрани. “Мисля, че не съм направил закононарушение, и апелирам за по-лека мярка. Просто съм почтен. Непрекъснато оказвам помощ на проверяващите, не съм аз причинителят. Няма смисъл да се прикривам, когато пристигнаха, си бях у дома. Ако бях отговорен, щях да съм се скрил. Каквото са желали органите, помагал съм им. Моля ви, щерка ми изпадна в потрес оня ден ”, уточни той пред съда, представен от " 24 часа "

Съдия Калин Баталски от Окръжния съд в Перник обаче одобри, че има задоволително доказателства за обосновано съмнение, че точно Борислав Панев е причинителят на убийството. Мотивът за закононарушението - интимни връзки на брачната половинка на Ланге с обвинения. 

Трагедията за фамилията на швейцарския предприемач обаче не завършва с неговото ликвидиране. След като схванал за гибелта на татко си, синът на Ланге тръгнал от Швейцария. В петък обаче блъснал пешеходец в София, който след това умрял. Затова бил арестуван. Към момента той е освободен против парична гаранция в размер на 1000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР