Разследване след експлозията на Кримския мостАгенти на ГДБОП и митничари

...
Разследване след експлозията на Кримския мостАгенти на ГДБОП и митничари
Коментари Харесай

Фирма, сочена от ФСБ за взрива в Крим, има склад в Русе

Разследване след детонацията на Кримския мост
Агенти на ГДБОП и митничари са иззели документи и видеозаписи

Спедитор на товара: Не сме виждали камион, обработвахме резервоар

Офшорната компания Baltex Capital S.A, която бе забъркана oт съветската ФСБ във гърмежа на Кримския мост, има склад в Свободна зона-Русе. Във вторник сътрудници на ГДБОП и Агенция “Митници ” са направили инспекция в депото. Иззети са документи и видеозаписи. Baltex Capital S.A няма седалище в България, а в Украйна и е записана в Панама. Тя оперирала в Свободна зона-Русе от 2014 година Според шефа на зоната Георги Стоилов сега компанията също има артикули на склад.

Спедитор на товара е русенската компания “Тива ком ”. Управителят є Валентин Илиев изясни, че са обработили документите на запечатан резервоар, в който е имало строително фолио. Товарът е пътувал от Украйна през Румъния за Бургас, а оттова нататък не знаят какво се е случило с него. Според информация на спедитора той не е бил предопределен за Русия.

“Не сме виждали камион. По документи е резервоар. Контейнерът е пристигнал от Украйна, минал е през Румъния и от България е траял пътя си за крайното си местонахождение. В него имало строително фолио. Нашата роля е да обработим писмено товара по указания на продавача или купувача. Представяме го пред митническите органи, спомагаме във връзка с товаро-разтоварни действия. Виждаме товара единствено по документи, контейнерът е запечатан. За мен като експерт няма нищо общо камионът, контейнерът, стоката с това, което е стигнало отвъд. Този камион е стигнал там, качвайки се на ферибота в Бургас, стигнал е в Поти, оттова нататък какво е станало нямам визия ”, сподели Валентин Илиев.

Товарът е пристигнал у нас от Украйна по контракт № 02/08/2022 сред Baltex Capital S.A. (Русе) и Translogistics UA LLC (Киев). Пред “Труд News ” стопански специалисти прецизираха, че датата на сключване на контракта е 8 февруари 2022 година, т. е. по време на държавното управление на “Продължаваме смяната ”.

Във вторник вечерта от Министерски съвет изрично оповестиха, че “безспорно е открито, че взривеният на Кримския мост камион в никакъв случай не е бил на територията на България. ” Проверка на службите ни открила, че стока със сходни характерности е въведена на територията на България въпреки това членка на Европейски Съюз в резервоар с съответно завършени документи под режим пренос. По време на престоя на въпросната стока у нас, тя е била под митнически контрол и е напуснала страната в същия резервоар през пристанище Бургас на 17 септември 2022 година в посока към страна, друга от Русия. От инспекцията станало изрично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион.

Прокуратурата също се самосезира по случая и разпореди инспекция на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. “Труд ” научи, че е получена справката от ДАНС, на прокуратурата е изискала спомагателна инспекция.

ФСБ са разпознали 12 участници при нападението на 8 октомври
Ролките с полиетиленово фолио пристигнали у нас от Одеса
Товарът сменял данни няколко пъти

Според федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия взривното устройство е било скрито в ролки от строително полиетиленово фолио в 22 палета с общо тегло 22 770 кг и е било изпратено при започване на август от морското пристанище в Одеса до българския град Русе по контракт №02/08/2022 сред Baltex Capital S.A. (Русе) и Translogistics UA LLC (Киев), заяви ТАСС.

Според публикуваната от ФСБ информация, сред 29 септември и 3 октомври товарът е обмитен в терминала на Transalliance в Ереван в сходство с разпоредбите на Евразийския съюз за икономическо съдействие и развиване, документите са изменени, след което спедитор към този момент е GU ARJ Group Ltd (Република Армения, Алаверди), а адресат - Leader Ltd (Москва).

Контрол върху придвижването по целия маршрут и контактите сред участниците в схемата е реализиран от страна на военното разузнаване на Украйна, от чиновник на украинското МО.

Вече са разпознати 12 участници в нападението - това са жители на УкрайнаГрузия и Армения. Те са взели участие в организирането на транспорт на товари от България до грузинското пристанище Поти и по-късно до Армения.

На 4 октомври товарът е превозен с камион DAF, регистриран в Грузия, през руско-грузинската граница и на 6 октомври е доставен и разтоварен в склад за търговия на едро в Армавир, Краснодар. На 7 октомври документите за товара са изменени още веднъж, като спедитор е посочено ООО ТЕК-34 (Уляновск), а адресат - несъществуваща компания в Крим. Същия ден палетите са натоварени в камион на съветския жител Юсубов Махир. Товарът отпътува за Симферопол, а на 8 октомври в 06:03 ч. московско време при прекосяване по Кримския мост се взривява.

Адресът е бул. “Тутракан ” 71
Компанията е основана в деня на присъединението на Крим към РФ


Фирмата е основана на 18.03.2014 година съгласно OpenCorporates.



В платформата ImportGenius компанията е показала адрес в Русе.

В комерсиалния указател у нас няма диря за компанията Baltex Capital S.A. Справка в обществените регистри на Datocapital и платформата OpenCorporates демонстрира, че е с офшорен офис в Панама. Към момента излиза, че компанията е с прекратена активност от 4 март 2020 година.

Любопитен подробност излиза от датата на учредяването є - 18 март 2014 година, а както е известно, тогава бе подписан контракт за приемане на Република Крим и Севастопол в състава на Руската федерация. Данните демонстрират, че въпросната компания Baltex Capital S.A. има седалище в Украйна, т. е. не е българска, въпреки да има филиал у нас. От платформата Importgenius се вижда, че компанията е отбелязала за собствен адрес като товаро-разтоварителни действия Свободна зона-Русе, бул. “Тутракан ” 71.
Министерството на стопанската система и промишлеността до “Труд News ”: Всички документи са предадени на службите
От “Труд News ” отправихме питане до министерството на стопанската система и промишлеността по контракт №02/08/2022 сред Baltex Capital S.A. (Русе) и ООО “Транслогистик УА ” (Киев). От по кое време до по кое време компания Baltex Capital S.A. Е била наемател и правилно ли е, че Baltex Capital S.A. (Русе), има договорни връзки със Свободна зона-Русе? И дали са реализирани на територията на Свободна зона-Русе товарно-разтоварни действия и други от въпросната компания Baltex Capital S.A.? В ранния следобяд от ведомството на служебния министър Никола Стоянов дадоха отговор сбито, че няма по какъв начин да отговорят на поставените въпроси, защото всички документи по случая са предадени на българските служби. “Имаме информация, че материалите към този момент са придвижени до прокуратурата, коменитраха импровизирано пред “Труд News ” от икономическото министерство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР