Разследване на обстоятелствата около измирането на хиляди риби в река

...
Разследване на обстоятелствата около измирането на хиляди риби в река
Коментари Харесай

Няма доказателства измирането на хиляди риби в Одер през лятото да е заради отпадни води

Разследване на събитията към измирането на хиляди риби в река Одер това лято не е разкрило аномалии в изхвърлянето на отпадни води в реката, сподели чиновник по околната среда в четвъртък. Това съобщи особено за Българска телеграфна агенция полската организация ПАП.

Около 200 тона мъртва риба бяха извадени от Одер, втората по дължина река в Полша, през юли и август в едно от най-големите екологични бедствия, сполетели страната през последните години.

Анджей Шведа-Левандовски, общоприет шеф по запазване на околната среда, сподели на конференция за показване на прелиминарен отчет за случая, че обектите, на които е позволено да изпускат отпадни води в Одер, сега се проучват.

„ Има доста много обекти, към 500 “, сподели той. „ Проучванията, извършени досега, анализите на... протоколите за разрешителни... демонстрират, че нито един от разследваните обекти не е изпускал необикновени отпадъчни води “, сподели той. „ Всички зауствания, които са се случили и които са разследвани до момента, са в сходство с позволеното от закона “.

В резултат на това, добави той, не е допустимо да се заключи, че вещество, изхвърлено в реката през канализацията, е „ предизвикало тази злополука “.

Географското систематизиране на умрелите риби, сподели Шведа-Левандовски, също изключва теорията за отравяне.

„ В огромни сектори от течението на реката не са регистрирани никакви смъртни случаи, само че смъртни случаи са регистрирани в... крайречни езера “, сподели той. „ Значи не по течението, а в профил, в корекциите “.

Ако повода беше отровно вещество, продължи той, измиране би имало по цялата дължина на реката, повече или по-малко отмерено.

Той сподели, че „ хидроморфологичните особености “ на крайречните езера може да са били причина или способствуващ фактор за всеобщото измиране, защото е имало разцвет на водорасли на тези места, само че не и в самото речно корито.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР