Разширяването на Европейския съюз към всички балкански страни предлага възможност.

...
Разширяването на Европейския съюз към всички балкански страни предлага възможност.
Коментари Харесай

В руския Валдай клуб: Вековната връзка Сърбия-Русия е възможност за отношения с ЕС

Разширяването на Европейския съюз към всички балкански страни предлага опция. Без страховит проект разширението може да се окаже неуспех и да подхрани напрежение, в това число военно, написа за " Валдай клуб " Дарио Вело, професор в университета в Павия.

Започна дебатът за разширението на Европейския съюз с балканските страни. Някои европейски водачи заеха твърда позиция в интерес на това разширение.

Един взор към картата на Европа е задоволителен, с цел да се разбере по какъв начин два анклава, групата от балкански страни и Швейцария, се открояват в рамките на Европейския съюз. Зад тези аномалии стоят две разнообразни истории.

Швейцария е надълбоко интегрирана в Европейския съюз; не е държава-членка, тъй като на последния референдум участието бе отхвърлено посредством съдбоносен избор на фермери, страхуващи се да не изгубят привилегиите, предоставени им от Конфедерация Швейцария.
 Марио Драги: Западните Балкани би трябвало да се причислят към Европейски Съюз по едно и също време
Марио Драги: Западните Балкани би трябвало да се причислят към Европейски Съюз по едно и също време

Еди Рама повтаря думите на Марк Рюте, че президентските избори в България са решаващи за пътя на Албания и РСМ към Европейски Съюз

Положението в балканските страни е друго. Има историческо завещание, както и религиозни и политически проблеми. Някои балкански страни виждат участието в НАТО като главно изискване, гарантиращо тяхната защита.

От друга страна, физиологично е разширението да се приключи и външните граници да са годни за всички съществени територии в тях. Съществуващите проблеми и вероятните средства за разрешаването им би трябвало да бъдат оценени с огромно внимание.

Случаят със Сърбия е емблематичен. Сърбия е значима страна за Балканския полуостров. Това представляваше проблем, чиято кулминационна точка бе война. Сърбия може да помогне за построяването на по-добър ред през днешния ден.

Сърбия има дълбока връзка с Русия, която продължава епохи. Връзката е религиозна; Московският патриарх е приет престиж в Сърбия, даже на политическо равнище. Неговото значение не се разграничава от смисъла, което епископът на Рим, папа Франциск, има в доста европейски страни. Тази политическа връзка, в необятния смисъл на думата, с Русия се е консолидирала през вековете.

Влизането на Сърбия в Европейския съюз може да даде опция за реализиране на прогрес в връзките сред Европейския съюз и Русия.

По отношение на отбраната на мира работят две организации, НАТО и ОССЕ. НАТО е в рецесия. Когато Турция се причисли към НАТО, никой не можеше да си показа експулсирането на американския дипломат от страната.

Това се случи през последните седмици, даже в случай че президентът Ердоган трябваше да промени решението си. Това е отражение на днешните компликации на НАТО.

Трудно е да се каже дали рецесията се дължи на Турция, или Турция просто се възползва от слабостта на НАТО, като ускори личната си суверенна власт в района.
 The Economist: Балканите са в конкуренция за въоръжаване - Сърбия трескаво купува оръжия
The Economist: Балканите са в конкуренция за въоръжаване - Сърбия трескаво купува оръжия

Преди 30 година Сърбия води война с дребни съседи, не с по-големи като България или Румния, обградена е от НАТО, само че желае да е подготвена

Тази обстановка прави възходящото съдействие сред НАТО и ОССЕ желателно. ОССЕ се приканва да играе все по-важна роля.

В този подтекст не трябва да се подценява ролята, която може да изиграе Съветът на Европа, който включва Русия и Турция.

Влизането на Сърбия в Европейския съюз предлага опция за ужасно съглашение сред Европейския съюз, Русия и Съединени американски щати.

Възможни са няколко решения. Някои страни, които биха могли да подклаждат напрежението като директна последица от комплицирания им вътрешен народен състав, могат да се трансфорат в демилитаризирани зони. Например Украйна, както и други гранични страни.

Средновековната история дава паралели. През 9-ти век, по време на ерата на Каролингите, империята е нормализирана от защитен пояс, който разделя днешна Германия на изток и днешна Франция на запад, тъй че да понижи вероятните горещи съприкосновения.

Този защитен колан подхожда почти на актуалните Холандия, Белгия, Люксембург и Швейцария. Изминаха повече от хиляда години; историята има дълбоки корени.

Този модел на Каролингите може да бъде заимствуван за решение на граничните проблеми сред Русия и Европейския съюз. Това решение би имало тактическа стойност, позволявайки на Съюза да стартира все по-дълбока интеграция.

Това тактическо решение би улеснило стратегическия вид за Икономически съюз сред Европейския съюз и Русия. Крайната цел може да бъде федерация, достигаща от Атлантическия до Тихия океан.

Разширяването на Европейския съюз към всички балкански страни предлага опция. Без страховит проект разширението може да се окаже неуспех и да подхрани напрежението, в това число военно.

Както постоянно, опциите идват с опасности, които би трябвало да се ръководят прозорливо.
 В Британия: Западът няма лукса да се колебае или Балканите ще избухнат още веднъж
В Британия: Западът няма лукса да се колебае или Балканите ще избухнат още веднъж

Западът би трябвало да се изправи против Путин, другояче тлеещото етническо напрежение в Босна ще потопи Европа в криза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР