Разширяването на БРИКС (Русия, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка) е

...
Разширяването на БРИКС (Русия, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка) е
Коментари Харесай

Кремъл: Русия без позиция за членството на нови страни в БРИКС

Разширяването на БРИКС (Русия, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка) е предмет на полемика, Москва не счита за належащо да излага позицията си по отношение на приемането на съответни нови страни, до момента в който тази тематика не бъде разисквана от всички страни от асоциация. Това сподели пред публицисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Представителят на Кремъл беше запитан по какъв начин Русия гледа на опцията Аржентина, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия да се причислят към БРИКС.

" Това е предмет на полемика . Ние не считаме, че би трябвало да изпреварваме и преди те [дискусиите] да се проведат сред страните-членки на БРИКС, би трябвало да заявим нашата позиция. Във всеки случай става дума за страни с с което имаме задоволително градивно взаимоотношение в разнообразни области ", сподели прессекретарят на президента.

В същото време Песков акцентира, че съгласно съветската страна " под една или друга форма разширението на БРИКС ще способства за по-нататъшното развиване и подсилване на тази организация ". " В каква форма и до каква степен, занапред ще обсъдим на идната среща на върха ", добави той.

Възможност за въвеждане на валутата на БРИКС

Въвеждането на единна валута в БРИКС и други асоциации надали е осъществимо в близко бъдеще , съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация.

" Много страни гравитират към траекторията на потреблението на национални валути във взаимните планове и, естествено, се водят експертни полемики по отношение на опцията, целесъобразността и осъществимостта на проектите за въвеждане на национална валута на някакви интеграционни процеси. "

" Това към момента е спорен развой, ясно е, че ще бъде продължен във времето, в кратковременен проект това надали е осъществимо ", сподели той, разяснявайки предлагането на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва да се мисли за основаване на и южноамериканския общ пазар (Меркосур) за потребление при взаимни разплащания.

Според Песков процесът на дедоларизация на международната стопанска система " тече непреклонно ".

" Използването на национални валути към този момент е действителност, която се разраства в международен мащаб. И към тази процедура прибягват освен страни, които са изправени пред санкционни ограничавания, само че и тези, които не са - те схващат, че изгодите от този режим при реализирането на външноикономическа активност ", добави Песков.

Той означи, че въвеждането на единна валута на идната среща на БРИКС надали е осъществимо, " само че това не значи, че не би трябвало да се разисква ". " Дискусиите по този въпрос, несъмнено, ще продължат ", акцентира представителят на Кремъл.

Преди ден президентът на Бразилия прикани за отменяне на $ в интернационалната търговия и основаване на други възможности на американската валута, в това число за разплащания сред членовете на асоциацията БРИКС.

Прдставителят на Южна Африка в БРИКС Анил Суклал сподели, че в този момент да се причислят към БРИКС, някои от тях са подали публични заявки, в това число Алжир, Бангладеш, Египет и Етиопия.

Индийският вестник Business Standard, базирайки се на свои източници, заяви, че пет страни могат да бъдат признати в БРИКС на срещата на върха в Йоханесбург на 22-24 август: Аржентина, Египет, Индонезия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Тази година Южна Африка ръководи БРИКС. С настъпването на 2024 година председателството минава към Русия.
 Бразилия главен съперник на разширението на БРИКС
Бразилия главен съперник на разширението на БРИКС

Предлагат страни сътрудници да биват признати без да стават пълноправни членове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР