Разширява се списъкът на защитените от държавата специалности, както и

...
Разширява се списъкът на защитените от държавата специалности, както и
Коментари Харесай

Разширява се списъкът на защитените от държавата специалности

Разширява се описът на предпазените от страната специалности, както и на специалностите с предстоящ дефицит на фрагменти на  пазара на труда.

По силата на държавно решение описът на предпазените от страната специалности се добавя с три нови, с което общият им брой към този момент е петдесет и една.

Новите специалности са „ Локомотиви и вагони “ (професия „ Монтьор на железопътна техника “), „ Производство на месо, месни артикули и риба “ (професия „ Оператор в хранително-вкусовата индустрия “) и „ Декоративни скални облицовки “ (професия „ Каменоделец “).

Защитените от страната специалности са главно в областта на машиностроенето, металургията, минното дело, архитектурата, строителството, превоза и други

До 78 нарастват специалностите от специалности, за които има предстоящ дефицит на пазара на труда. Към листата се прибавят специалностите „ Възобновяеми енергийни източници “ (професия „ Техник на енергийни уреди и съоръжения “) и „ Горско и ловно стопанство “ (професия „ Техник-лесовъд “).

Промените важат за образователната 2022/23 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР