Разселени сирийци, принудени да строят скривалища в пещерите на Джабал ал-Зауия

...
Идлиб, Сирия – В Джабал ал-Зауия има тъмен, тесен скален
Коментари Харесай

Идлиб, Сирия – В Джабал ал-Зауия има тъмен, тесен скален проход, който в крайна сметка води до осветен пещера.

Тук живее Ахмед Халил със семейството си. 53-годишният баща на четири деца от село Кансафра южно от Идлиб доведе всички тук, за да избягат от непрекъснатия обстрел от силите на сирийския режим.

Халил сам изкопал пещерата, използвайки примитивни инструменти, след като синът му беше убит при обстрел срещу селото му преди пет години.

Те използват енергия от батерии, за да осветят пещерата, която е обзаведена семпло, с голям килим, където семейството прекарва по-голямата част от времето си, единият му край е покрит с детски играчки. В единия ъгъл има рафт с всичко необходимо за семейството.

Семейството не е много щастливо да остане там, дори временно, каза Халил пред Ал Джазира. „Тази пещера... е като гробница, не можем да я напуснем поради непрекъснатия обстрел в района“, каза Халил.

„Тези пещери не са подходящи за хора. Те са толкова влажни, хората се разболяват, особено децата. Но все още са по-безопасни от нашите къщи“, каза Халил.

Села и градове в Завия в провинцията Идлиб, близо до фронтовата линия със силите на сирийския режим, са били подложени на интензивна артилерийска кампания, най-силната от месеци, което е довело до изселването на някои жители в северната провинция на Идлиб.

През март 2020 г. Турция и Русия постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в зоната за деескалация в Идлиб, след като сирийският режим пое контрола над огромни райони в провинцията Идлиб, Хама и Алепо.

Това споразумение обаче постоянно се нарушава от силите на сирийския режим.

„През последните 10 дни живеем в тази пещера и аз тръгвам само за да взема малко хляб и вода и се връщам бързо. Страхувам се от обстрела и разузнавателните самолети, които никога не напускат района“, каза Халил.

„Психичното здраве на децата ми се влошава и се страхувам за тях, ако престоят ни тук се удължи“, каза Халил пред Al Jazeera.

Това, от което се страхува най-много, е, че пещерата, в която се намира, ще бъде ударена. Липсват му вентилационни отвори и няма авариен изход, което означава, че те са в капан, ако единственият му вход е блокиран.

„В провинция Идлиб няма безопасно място, където да отидете, защото режимът [Башар ал-Асад] и Русия не са пощадили нито един град или село от своите бомбардировки и разселването на жителите му“, добави Халил.

Бягство от смърт до смърт

Момиче беше убито, а сестра й ранена при ракетна атака от силите на сирийския режим в понеделник сутринта, насочена към палатка, където семейството на момичетата живееше в покрайнините на град Сармин, източно от Идлиб, според Сирийската гражданска организация Защита.

Абир ал Халф, 32-годишна майка на три деца от село Кумеинас в провинцията Идлиб, държи палатка в земеделската си земя близо до Сармин, където той и семейството му отиват, когато селото им е обстрелвано.

„В неделя семейството ми и аз напуснахме палатката и я дадохме на моите роднини, които бягаха от обстрела от силите на режима на Асад на близкото село Афес в провинцията на източен Идлиб“, каза Халф.

>

Калф каза пред Ал Джазира, че 12 нейни роднини са спали в палатката, само за да бъдат събудени в понеделник сутринта от обстрел срещу земеделската земя, в която са отседнали, което е довело до смъртта на 12-годишно момиче, Фидаа, и сериозното нараняване на сестра й.

„Те приготвяха закуска, когато снарядите ги изненадаха, превръщайки закуската им в локва кръв и части от тялото“, каза Халф.

„Вече около 12 години бягаме от смърт към смърт, в допълнение към разселването, което не е приключило поради непрекъснатия обстрел на градове и села в Северна Сирия“, добави тя.

Сирийската гражданска отбрана, известна също като Белите каски, каза, че голямо изселване от градовете в Завия продължава от няколко дни в резултат на атаките на сирийския режим. Цивилни от провинциите Джараблус и ал-Баб в провинцията Алепо също са обект на интензивен обстрел.

„От началото на тази 2023 година до неделя, 27 август, нашите екипи са документирали 491 атаки от силите на режима, Русия и свързаните с тях милиции. Тези атаки доведоха до смъртта на 55 души, включително девет деца и пет жени, и раняването на 225 души, включително 78 деца и 32 жени“, каза Мунир ал-Мустафа, заместник-директор на сирийската гражданска защита.

Мустафа каза пред Ал Джазира, че през първите четири дни на септември атаките на силите на режима и Русия в северозападните райони са се засилили, което е довело до смъртта на девет цивилни, включително шест деца, и раняването на 18 други, включително 13 деца и четири жени.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР