Разрушителят на танкове AMX-10 RC е използван в далечни бойни

...
Разрушителят на танкове AMX-10 RC е използван в далечни бойни
Коментари Харесай

Русия вече гледа отвъд Украйна

Разрушителят на танкове AMX-10 RC е употребен в далечни бойни полета в Афганистан и в интервенции за битка с тероризма в Мали. Сега те са ситуирани като част от френски смесен боен ескадрон в Естония, покрай съветската граница, с цел да упражняват със силите на НАТО и да показват мускули на западния алианс против прилежаща Русия, написа Foreign Policy.

Десетилетия наред Русия натрупа по-голямата част от напредналите си военни сили в по този начин наречения Западен боен окръг, сврян на границите на НАТО, в това число покрай балтийските страни. Сега доста от тези сили са хвърлени в месомелачката в Украйна, където съветската войска претърпя опустошителни загуби, чието възобновяване може да отнеме десетилетия.

Но даже до момента в който войната в Украйна се проточва, Русия възнамерява да възвърне силите си, изправени пред новите си и разширени граници с НАТО, съгласно изявленията с голям брой чиновници на защитата и военните от Източна Европа. Длъжностни лица във Вашингтон може и да са оптимистични по отношение на по-дългосрочната опасност от Русия, която е засяла украинските ниви с трупове на наборници, само че в Източна Европа и изключително в Балтийските страни нещата към момента наподобяват рискови. Русия може изцяло да възвърне броя на войските, изправени пред балтийските страни, за интервал от два месеца до две години, споделиха тези чиновници, създавайки нова опасност от боен конфликт сред Русия и НАТО, даже в случай че спорът в Украйна не бъде решен.

Дори в случай че войските и оборудването няма да бъдат със същото качество като тези, ситуирани в района преди войната, представители на защитата споделят, че те биха били задоволително огромни, с цел да извършат навлизане на територията на НАТО, правейки единици като френския смесен оръжеен ескадрон толкоз по-значими за възпиращата им стойност.

" Русия има проекти да усили доста броя на силите зад границите на Естония и Латвия ", сподели Туули Дънетон, заместник-секретар по отбранителната политика в естонското министерство на защитата. " Според нашите оценки Русия ще може да възвърне силите си след две години ", с капацитет да стартира лимитирано навлизане против НАТО, сподели тя.

Засега съветските сили, изправени пред уязвимия североизточен фланг на НАТО, съставляват скелет на това, което в миналото е било там. Надеждите на Русия за бърза победа в Украйна бяха попарени с помощта на военната непросветеност и ефикасната украинска опозиция, принуждавайки Москва да насочи войски от региони надалеч на север от Украйна на бойното поле. Но способността на Русия да активизира нови войски, даже неприятно подготвени наборници и резервисти с остаряло съоръжение, показва дарба, която разтревожи военните плановици в Европа.

Руският президент Владимир Путин до момента не е проявявал интерес към разширение на войната към НАТО, предпазен от нуклеарния чадър на алианса и клаузата за групова защита измежду неговите 31 членове, макар че е дрънкал доста с нуклеарни оръжия. Но това може да се промени в бъдеще, споделят представители на защитата, изключително в случай че Путин усети военна уязвимост на източния фланг на НАТО и надуши опция.

Военни командири на място споделят, че Русия може да прибърза с готовност в доста по-кратък период, с цел да събере едва подготвени аварийни елементи по границите си с НАТО - макар че ще са нужни две години, с цел да се възвърне до същите равнища, които имаше преди масираната инвазия в Украйна през февруари 2022. Русия, от Петър Велики до Великата отечествена война, постоянно можеше да разчита на огромни батальони.
 НАТО за първи път от десетилетия изготвя проект за отбрана от Русия
НАТО за първи път от десетилетия изготвя проект за отбрана от Русия

Той ще бъде одобрен на срещата във Вилнюс

" На доктрина Русия се нуждае от не повече от два месеца, с цел да възвърне тези качества ", пред които е изправена Естония, сподели полковник Андрус Мерило, пълководец на 1-ва естонска бригада във военната база Тапа. " Ако разгласят готовност, ще е след два месеца. Разбира се, ще се базира на по-старо съоръжение, само че това няма значение. Танкът си остава танк и в случай че има огромен брой от тях, това ще бъде проблем.

Оценките на висши чиновници на защитата и военни командири в Източна Европа слагат под подозрение описа, че стандартните военни качества на Русия са били обезвредени след повече от година на изтощителни борби и тежки загуби в Украйна. Това разбиране е пуснало корени измежду някои законодатели и политици в западните столици, в това число гласовито малцинство във Вашингтон, което упорства да се натиснат спирачките на помощта за Украйна и да се насочи фокуса към Китай.

" Много е елементарно да си мислим, че съветската войска е рухнала или е в ужасна неволя, само че в действителност е неравномерно ", сподели военачалник Кристофър Каволи, висш пълководец на НАТО и командващ армията на Съединени американски щати в Европа, на конференция по сигурността в Естония този месец. " Сухопътните сили са мощно ерозирани; изпаднаха в огромни проблеми.... От друга страна, те също са погълнали доста хора. Руската войска, сухопътните сили, през днешния ден е по-голяма, в сравнение с беше при започване на този спор ".

" Колко време ще отнеме възобновяване? Въпросът е: Колко време ще им отнеме възобновяване, с цел да се направи какво? ", добави той.

Ако спорът е изтощил силата и доставките на съветската войска, това, което ще излезе от него, може да бъде по-закалено в борби и способно, даже с остаряващото съоръжение и незадоволителните доставки. " В близко бъдеще съветските офицери, които са оживели в тежката борба против украинците, ще са научили доста уроци и за доста малко време те ще бъдат командири на батальони и бригади ", сподели Мерило. " Те ще бъдат доста по-опитни от нас. "

Военната база Тапа се трансформира в многолюден център на активност през миналата година, отразявайки нова действителност за това какво възпирането против Русия ще значи за НАТО следващите години. Този месец се организира огромно военно обучение, в което участваха към 14 000 бойци от съюзнически страни, с цел да упражняват сюжети за военна борба с Русия. Естония е хазаин на многонационална " бойна група " от към 2000 задгранични бойци, водени от Обединеното кралство и с по-малък контингент сили от Франция и Дания. НАТО сътвори общо осем бойни групи - в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, България, Унгария и Словакия - с цел да укрепи източния фланг на НАТО и да накара Путин да се замисли, в случай че не и да мигне.

Само две от страните с тези бойни групи - Естония и Латвия - имат директна граница с континенталната част на Русия. (Русия също има дребна обособена част от територия на Балтийско море, Калининград, притисната сред Полша и Литва.)

Въпреки че настоящето положение на съветските сухопътни сили на скандинавските и балтийските граници е тъмно, източните и северните представители на защитата споделиха, че съветският флот и военновъздушните сили към момента може да са на или покрай предвоенните качества в района. Накратко, мечките към момента имат нокти, даже и да спят зимен сън.

" Те могат да режат кабели; те имат своите подводници; те имат своите ракети ", сподели Артис Пабрикс, някогашен министър на защитата на Латвия. " Не би трябвало да подценяваме способността на Русия да възвърне военната си мощност, тъй като това е относително огромна страна и те не се интересуват от потребностите на цивилното население и публичното мнение като цяло. Те ще го създадат в общи линии, както го вършат от Иван Грозни насам.

Източноевропейските съдружници възнамеряват да упорстват за разширение на размера на силите на НАТО, непрекъснато ситуирани в техните страни, на идната среща на върха на водачите на алианса, планувана да се организира във Вилнюс, Литва, през юли - водени частично от техните оценки за това какъв брой бързо Русия може да възвърне своите сили по границите с НАТО. На срещата на върха във Вилнюс тези водачи също ще се борят с това по кое време и по какъв начин да отворят вратата за приемане на Украйна в алианса, макар че борбите не престават да бушуват против съветските сили.

Очаква се на срещата на върха във Вилнюс източноевропейските страни също да упорстват НАТО да усили своя индикатор за разноските за защита за всички съдружници от 2 % от Брутният вътрешен продукт на 2,5 % или даже 3 %. Въпреки че разноските за защита са се нараснали на всички места след масираната инвазия на Русия в Украйна предходната година, единствено осем от нейните членове дават отговор на 2-процентния индикатор, в това число Финландия, която се причисли към НАТО през април. Осемнадесет други страни споделят, че имат проекти да създадат това.

" Ако някой в НАТО или в района на Балтийско море мечтае, че даже руснаците да изоставен украинската територия, можем да живеем в мир и успокоение, не ", няма да стане, сподели Пабрикс. " Трябва да се подготвим съществено. Докато съветският метод на мислене не се промени, заплахата ще бъде по нашите граници.
 Германско-британска отбранителна договорка може да укрепи НАТО
Германско-британска отбранителна договорка може да укрепи НАТО

В миг на дълбока смяна Берлин и Лондон би трябвало да работят заедно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР