Разработваме трасе за магистрален път, който да свързва Велико Търново

...
Разработваме трасе за магистрален път, който да свързва Велико Търново
Коментари Харесай

Регионалният министър: Разработваме идеен проект за тунел при Прохода на републиката

Разработваме трасе за магистрален път, който да свързва Велико Търново с автомагистралите " Тракия " и " Марица " посредством нов тунел през Стара планина при Прохода на Републиката, заяви районният министър Гроздан Караджов.

Готовият абстрактен план ще бъде показан в Министерство на регионалното развитие за разискване и прецизиране, след което в Министерство на околната среда и водите за екологична оценка. Министърът начерта новите и към този момент започнатите стратегически инфраструктурни обекти, по които ще работи, с цел да има България съгласуваност със прилежащите страни и с Европа.

Вицепремиерът изясни, че коридорът от Букурещ през България до Александруполис е значим приоритет освен за страната ни, само че е и стратегически план за Европейската комисия и по линия на НАТО.

" Не единствено бихме могли да получим финансова помощ от Европейска комисия, само че ще предложа Европейската капиталова банка да организира процедурите по желание на реализатор. С включването на Европейска инвестиционна банка ще се ускорят периодите за осъществяване на стратегическите инфраструктурни обекти и ще се отстраняват опциите за корупция при провеждането на търгове ", изясни министърът на районното развиване.

Коридорът от Букурещ до Александруполис минава през Русе, Велико Търново, Автомагистрала „ Хемус “, минава през Стара планина, пресича автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “ и доближава до гръцката граница при граничния пункт „ Маказа “.

Следващият значим план, който ще усъвършенства пътуването в района, е автомагистрала " Черно море ". В бъдеще тя би трябвало да свърже пристанище Констанца с магистрален път Варна - Бургас и от там през Малко Търново до Истанбул.

Регионалният министър заяви, че се работи по още няколко нови основни инфраструктурни плана – трасето от Гюешево до Дупница и връзка с автомагистрала " Струма ". Проектирането ще продължи с още два сектора – от Дупница към Самоков и Ихтиман, с цел да се реализира връзка с автомагистралите „ Тракия “ и " Хемус ". Като изключително значим в бъдеще се обрисува транспортен кулоар „ Ориент – Източно Средиземноморие ", сподели министър Караджов.

Идеята е от Видин до Монтана да се построи автомагистрала, която да премине през тунел под прохода „ Петрохан “ до София и оттова по Автомагистрала " Струма " да се стига бързо до Солун, който е основно пристанище в Егейско море.

Караджов очерта и периодите за завършването на започнатите инфраструктурни обекти. Първи през 2027 година, ще бъдат подготвени скоростният път Видин - Ботевград и Автомагистрала " Хемус ", до 2028 година се възнамерява да бъдат приключени трите подучастъка на автомагистралата " Русе - Велико Търново “. Приоритет е и завършването на Автомагистрала „ Струма “ и намиране на дефинитивно решение за трасето през Кресненското дефиле. Приключването на последния стадий на обхода на Габрово, както и на Автомагистрала „ Европа “ до две години и половина и началото на строителството на Автомагистрала “Черно море “ през идващите три години са измежду другите значими планове, по които сега Министерство на регионалното развитие работи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР