Разпространяват ръчно изработени мартеници от Банско в Европа и в

...
Разпространяват ръчно изработени мартеници от Банско в Европа и в
Коментари Харесай

Мартеници от Банско отиват в цяла Европа

Разпространяват ръчно направени мартеници от Банско в Европа и в България.

Няколкостотин достоверни мартеници, дружно с роман за първомартенската традиция ще доближат до разнообразни получатели на остарелия континент. Инициативата е на Регионален център София, ЮНЕСКО.
Това е един от седемте интернационалните центъра в света, ангажирани с опазването на нематериалното културно завещание на човечеството. Информацията е на Регионалния център София, ЮНЕСКО.

Целта на акцията е да разпространява традицията и да опише някои от по-слабо известните обстоятелства към празника .

Д-р Ирена Тодорова , изпълнителен шеф на Регионален център София, UNESCO заключи, че културните практики за 1 март са вписани в Представителния лист на нематериалното културно завещание на човечеството на ЮНЕСКО. Те са общи сред четири страни - Румъния, Северна Македония, Молдова и България .

По пътя си от Банско до Париж мартениците ще бъдат съпроводени от картички . Те ще описват за главните обстоятелства към празника, както и с привет на четирите езика.

Посредник на културния привет е непрекъснатото посланичество на Република България в Париж, Франция и българското посолство в страната .

Автор на мартениците е Мария Кушлева, родом от Банско. Тя се занимава с ръкоделие над 30 години. Продава разнообразни творби, направени по достоверни техники, на гостите на курорта.

Мария Кушлева съобщи, че плете мартеници, откогато синовете й са били на по 5-6 години. " Всички дами в фамилията работеха с вълна. Учех се от тях с гледане, а за по-непознатите и комплицирани плетки - по разнообразни фотоси. В тези години имаше по-малко информация, само че ние бяхме доста любопитни ", сподели тя.

Кушлева избира да употребява естествена вълна, само че употребява и по-фини материали. " Знам, че някои хора избират всичко да е равно, право, по модел - само че аз обичам да прибавям разнообразни цветове към познатото ни алено и бяло. Така една мартеница не наподобява на друга, всяка е за себе си ", сподели тя.

Изпълнителният шеф на Регионален център-София, UNESCO доктор Ирена Тодорова сподели, че страните-членки на тяхната организация са общо 16 страни от Югоизточна Европа.

" Ежедневно преоткриваме традициите, които ни демонстрират общото ни минало и в него намираме връзките между тях и общото ни бъдеще. Опитваме се, посредством разпространяване на познание, да понижим ревността на обособените нации ", сподели Тодорова.

Регионалният център София, ЮНЕСКО е основан през 2011 г . като един от седемте центъра в света от този вид.

Съучредители на Регионалния Център са Министерството на културата на Република България, Министерство на външните работи на Република България и Българската академия на науките.

Обхватът на центъра е Албания, Армения, Северна Македония, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Кипър, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Украйна .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР