Разпространяваните в интернет декларации за Информирано несъгласие нямат правна стойност

...
Разпространяваните в интернет декларации за Информирано несъгласие нямат правна стойност
Коментари Харесай

Декларациите за отказ от спазване на COVID мерките нямат правна стойност

Разпространяваните в интернет заявления за " Информирано противоречие " нямат правна стойност и не освобождават подателите си от отговорност да съблюдават противоепидемичните ограничения.

Става въпрос за няколко документа под наименованието „ Информирано противоречие “. Твърди се, че те освобождават от отговорност хората, които не желаят да съблюдават противоепидемичните ограничения. Проверка на Factcheck.bg сподели, че те са оскъдни.

Три от въпросните заявления са оповестени в уеб страницата Coroner.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/1645083783_1.png " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 524 " />

Първите две са оповестени за потребление пред преподавател и доктор. С тях човек би трябвало да показва противоречие със задължението за носене на защитна маска за лице, защото тя съставлява риск за живота и здравето. Подписалият декларира също, че правенето на проби, имунизации и тн. отвън територията на лечебните заведения трансферира отговорността за настъпили нежелани реакции надлежно върху лекаря или учителя.

На уеб страницата е оповестен и трети документ. Той би трябвало да е заявление, целящо да послужи пред учебните управляващи за осъществяване на присъствен изпит на възпитаник, учащ се от разстояние в електронна среда (ОРЕС).

Зад уеб страницата Coroner стои сдружението с нестопанска цел „ Български алианс за заслужен живот “ (БАДЖ). Организацията съществува от 30 ноември 2021 година Сред нейните учредители са: доцент Атанас Мангъров, доктор Георги Тодоров, доктор Пламен Пасков и други.

Factcheck.bg неведжъж е опровергавал техни изказвания от общественото пространство. Този наш по отношение на изявление на Пламен Пасков, че с тестванията за COVID-19 в учебно заведение се извлича ДНК-то на децата демонстрира, че това е погрешно.

Друга на Factcheck.bg откри, че мерната единица за антитела (BAU/ml) не е “измишльотина на огромните фармацевтични компании “, както твърдеше в собствен пост във Фейсбук доктор Георги Тодоров. Ваксините пък не повреждат имунния имунитет на човек, каквато теза в края на предходната година беше застъпил доцент Атанас Мангъров. Защо изказванието е погрешно може да прочетете в този.

В края на предходната година от БАДЖ споделят в тяхната Фейсбук страница, че „ в документите, които ви дават да подпишете, няма вид за изложение на несъгласие… Ние изготвихме документи, които може да употребявате (…), с цел да информирате за несъгласието си. “ Публикацията има 710 лайкове и е споделена над 300 пъти. Информацията е споделена и от страницата на ветеринарния доктор Пламен Пасков, като по този метод тя доближава до още повече хора.

Съществува и друга, четвърти тип декларация, която Factcheck.bg откри. Тя се популяризира в затворената Telegram група „ WakeUP! “ с 1843 членове. С нея човек можел да „ осведоми “ Министерството на здравеопазването, шефа на надлежно учебно заведение или детска градина, както и всички здравни служби в България, че не желае малолетното му дете да бъде имунизирано против COVID-19 без документално позволение от родител.

Factcheck.bg потърси мнението на правист за правната стойност на подобен вид документи. Адвокатът по здравно право Мария Шаркова разяснява, че имунизирането у нас, даже и със наложителни ваксини, не се ползва посредством физическа насила, тъй че да има потребност от представянето на сходни заявления. Тя ги дефинира като „ изцяло безмислени “.

Според Мария Шаркова неспазването на противоепидемичните ограничения води до пораждане на административно-наказателна отговорност. По нейни думи от такава човек не може да се освободи чрез „ сходни волеизявления “.

Към този миг образованието на учениците в присъствена или неприсъствена среда, имунизирането им или тестването им за COVID-19 е контролирано от на министъра на опазването на здравето по следния метод:

1. Полагането на присъствени изпити, класни или контролни от възпитаници, които се образоват в ОРЕС е допустимо и все още без ученикът да се тества или да показва документ за преболедуване или имунизиране. Това може да се направи отвън образователните часове на останалите възпитаници.

2. И сега учениците, които нямат документ за имунизация или за преболедуване на COVID-19, и които не попълнят, че желаят да бъдат тествани един път седмично с неинвазивни проби за COVID-19 учат в ОРЕС.

3. При имунизация на малолетно лице е наличието на най-малко един родител, който да попълни формуляр за осведомено единодушие. В противоположен случай операцията е невъзможна.

Проверено:

Попълването и даването на „ Информирано противоречие “ не води до освобождение от отговорност за неспазване на наложените в страната противоепидемичните ограничения. То не защищава и от вероятно търсене на административно-наказателна отговорност при установено нарушаване от управляващите.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/factcheck final.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 685 " height= " 194 " />

*Кристиян Юлзари е възпитаник в 11. клас от Русе. Журналистическият му път стартира от националната платформа за ученическа публицистика sCOOL Media. Работил е в разнородни формати – текст, видео и подкаст. Темите, които го вълнуват най-вече, са обществените проблеми и младежката политика. Става част от екипа на Factcheck.bg през месец ноември 2021 година Има оповестени материали в „ Свободна Европа “, „ Клуб Z “, OFFNews, Teen Station и други Носител е на премиите Web Report 2020 и „ Валя Крушкина - публицистика за хората “ през 2021 година за следствието си за корупцията в Министерството на младежта и спорта при разпределянето на средствата за юношески действия у нас.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР