Разпространението на маймунска шарка се превърна в сериозна здравна опасност,

...
Разпространението на маймунска шарка се превърна в сериозна здравна опасност,
Коментари Харесай

Маймунската шарка - симптоми, диагностициране, лечение и ваксинация

Разпространението на маймунска шарка се трансформира в сериозна здравна заплаха, откакто в събота ръководителят на Световната здравна организация разгласи най-високата степен на предизвестие, в опит да се ограничи заболеваемостта, оповестява Франс прес, като прави обзор на признаците на заболяването, записаните случаи от която към този момент са над 16 000, както и методите за диагностициране, лекуването и имунизацията против нея.

Симптоми

Висока температура, главоболие, остри мускулни болки, необикновена отмалялост, възпалени лимфни възли, както и болки в челюстта, врата или слабините се демонстрират в началния стадий на развиване на заболяването. През втория стадий се появяват лезии по кожата и лигавиците на цялото тяло.

При сегашната вълна на маймунска шарка зоните към гениталиите, както и зоните към ануса и устата постоянно са наранени. Лезиите от време на време изпреварват проявлението на заболяването в лимфните възли, треската, отпадналостта и болките, припомнят от СЗО.

При другите случаи на болестта признаците варират. След няколко дни или седмици, обривите образуват корички, които най-после падат, а лезиите изчезват. Болестта е заразна от самото начало на боледуването.

Диагностициране

Маймунската шарка е допустима диагноза при излагане на вируса в трите седмици след контакт с доказан или хипотетичен случай, при завръщане от африканска страна, където вирусът е ендемичен или при съществуването на многочислени полови сътрудници.

При сегашната вълна, в чиито център се намира Европа, болшинството болни са мъже със полови контакти с други мъже, в по-голяма си част млади и живеещи преобладаващо в градовете, съгласно Световната здравна организация.

Диагностицирането може да бъде затруднено, защото при някои случаи не се следи нормалната симптоматика и болестта наподобява на някои инфекции, излъчени по сексуален път, предизвестяват разнообразни здравни управляващи.

Медицинското лице, което прави клиничното проучване първо отстрани други заболявания, които водят до кожни обриви като варицела, заболяването ръка-крак-уста, херпес зостер, дребна шарка, кожни бактериологични инфекции, краста, сифилис, херпес или алергична кожна реакция.

Потвърждение на диагнозата маймунска шарка постанова проучване, най-често с Пи Си Ар тест. Кожна проба (биопсия или натривка от везикулите) и/или назофарингеална проба (при пациенти с проявяване в устата или гърлото) се взимат в по-редки случаи.

Наложително е човек да се сложи в изолираност, до момента в който изчаква резултата от тестът си. При доказан позитивен резултат е целесъобразна изолираност за интервал от три седмици.

Все още не е известно дали вирусът може да се предава със спермата и в случай че да - какъв брой постоянно. Като защитна мярка, от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите предлагат потреблението на презерватив дванадесет седмици след излекуване.

Лечения

Маймунската шарка се прекара от единствено себе си в границите на две до три, а от време на време и четири седмици. Единственото лекуване, което постоянно се постанова, е за признаците като тресчица или сърбеж.

В някои от случаите, лезиите са прекомерно мъчителни, както свидетелстват многочислени преболедували лица, което може да докара до банкет на болкоуспокояващи и даже хоспитализация.

Специалистите поучават да не се разраняват лезиите, с цел да не се избегне в допълнение разпространяване на вируса по тялото или да останат белези. Желателно е лезиите да бъдат покрити, за намаляването на рисковете.

При някои лица заболяването може да се усложни до суперинфекция от кожни лезии, както и дихателни, храносмилателни, очни или неврологични проблеми.

При нужда се ползва лекуване с антивирусни лекарства, като да вземем за пример "Тековиримат ", който се приема най-много при едра шарка.

Тежки случаи по-често се следят при децата, бременните дами и лица с невисок имунитет. До момента не се оповестява за смъртни случаи, установени в Европа или Съединените щати.

Ваксини

Ваксината против едра шарка от трето потомство на датската компания "Бавариан Нордик " ( "Имванекс " или "Джинеос ", жива ваксина, която не се репликира в човешкия организъм) може да се ползва на възрастни, в това число медицински личен състав, след рисков контакт, само че също като превантивно деяние.

Ако имунизацията е сложена до четири дни след излагане на вируса, тя може да има значим предпазен резултат, съгласно Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите. Европейската комисия утвърди през вчерашния ден разширение на използването на една от тези ваксини и против маймунска шарка.

В някои страни (САЩ, Обединеното кралство, Канада и Франция) превантивното имунизиране се предлага на групи хора, които в по-голяма степен са изложени на вируса, включително на мъже, които имат полови контакти с други мъже. В Ню Йорк хиляди хора към този момент бяха имунизирани.

Ваксинирането се реализира с две дози, през най-малко 28 дни разлика. При лицата, които са имунизирани от едра шарка в детството си, една доза е задоволителна. В случай на невисок имунитет се предлага и трета доза.

Тези ваксини не подсигуряват непосредствена или тотална отбрана и здравните управляващи приканват към внимание даже след имунизиране.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР