Разпространението на COVID-19 се следи внимателно, засега положението не е

...
Разпространението на COVID-19 се следи внимателно, засега положението не е
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Има ръст на COVID случаите, но засега положението не е опасно


Разпространението на COVID-19 се следи деликатно, към този момент ситуацията не е рисково. Министерството на здравеопазването има подготвеност да реагира, има и нужните количества разнообразни ваксини. Това разяснява доцент Кунчев през днешния ден в Габрово, където в една от градските здравни бази има професионален семинар на тематика " Комуникация сред лекари и пациенти по проблемите на имунизациите ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31713
В огромните регионални лечебни заведения и в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната има разкрити кабинети, които работят безотказно и имат всички типове ваксини, с които може да се задоволи търсенето. По мнението на доктор Кунчев тези кабинети работят и в този момент и даже да не е доста високо търсенето, даже единствено няколко души да желаят да се имунизират, има опция всеки да го направи.

Коронавирус зоните са били закрити, тъй като беше анулирана изключителната обстановка, а освен това състояние Здравната каса няма опция да заплаща.

Според доцент Кунчев покачване на инфекцията през последите две-три седмици има, само че напън върху лечебните заведения към момента няма.

Характеристиките на вируса, направени до момента, се удостоверяват, изясни той. По-лесно е заразяването, само че вирусът е по-малко рисков. Системата ще реагира въз основата на новата конюнктура - в случай че стартират да се запълват отделенията и има напън върху лечебните заведения, ще преминем към системата на спомагателни профилирани Коронавирус отделения, уточни основният здравен контрольор.

По думите му прогнозата на всички е била, че ще имаме умерено лято и едвам към октомври случаите могат да се усилят, само че вирусът за следващ път ни е опровергал.

Макар че, в случай че нещата вървят по този метод, това не е съдбовно. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крайници или с лека температура за няколко дни, няма нищо съдбовно. С други думи, в случай че Коронавирус вирусът продължава да се трансформира в респираторен - като грипния и като доста други, това е добре пристигнало. Дали ще е по този начин обаче никой не може да каже, тъй като и измененията в него не престават, сподели още доцент Кунчев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че към този момент в София, Варна, Бургас заболеваемостта се усилва и има растеж, въпросът е до каква степен ще се стигне растежът. 

Днес в заседателната зала на ДКЦ 1, база 2 в Габрово се състоя професионален семинар с полемика за експерти в доболничната помощ, чиновници на РЗИ-Габрово, студенти и преподаватели от медицинските университети. Семинарът беше открит от доктор Момчил Баев, ръководител на фондация „ Астра Форум “, която провежда събитието.

Водещите експерти, които разговаряха с лекарите, бяха доцент доктор Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си обучение е приключил в СОУ " Васил – основен държавен здравен контрольор, и клиничният психолог доктор Кирил Бозгунов.

Доц. Кунчев е показал проблемите на имунизационния календар на България в подтекста на пандемията от COVID-19 и бежанската вълна от Украйна към България, както и имунизационния обсег на украинците, които търсят леговище у нас. Д-р Бозгунов е показал относително новия за България способ на мотивационно интервюиране, който лекарите да употребяват в общуването си с пациенти за имунизации. Семинарът беше закрит за публицисти.

Според известието на уредниците самодейността е част от национална стратегия, която се реализира в цялата страна.

Организира се от фондация " Астра Форум ", взаимно с националните представителства на СЗО и УНИЦЕФ за България, фондация „ Америка за България “, Българското съдружие по новаторска медицина и със съдействието на Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР