Разпространението на африканската чума по свинете е заради немарливост и

...
Разпространението на африканската чума по свинете е заради немарливост и
Коментари Харесай

БСП търси отговорност от ГЕРБ за чумата, властта зове проблемът да не се политизира

" Разпространението на африканската чума по свинете е поради небрежност и непросветеност от страна на ръководещите. Отказваме да приемем, че е било преднамерено. Искаме да се поеме политическа отговорност от властта, че две години не свършиха своята работа. Съществува заплаха от заличаване на един цялостен бранш от отглеждането на животни - свиневъдството ". Това съобщи секретарят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Пенчо Милков пред публицисти в Народното събрание. Той акцентира, че в региона, от която е той, Русе, свинефермите създават 1/3 от свинското месо в България.

Милков изясни, че обстановката с разпространяването на африканската чума по свинете е тежка - в три области оповестиха изключително състояние - Русе, Разград и Плевен. От БАБХ дават данни за 3 наранени свинекомплекса, огнищата при домашните стопанства са стотици и не престават да се разрастват с часове. Той акцентира, че болестта не е изненада - повече от две години ПГ на левицата сигнализира за заплахата, доста преди болестта да влезе в страната, с въпроси по време на парламентарния надзор, питания разисквания в земеделската комисия. " Заболяването години наред се развива в Румъния и го наблюдавахме по какъв начин се приближава към България. Говорихме с специалисти и предлагахме ограничения, само че никой не ни чу ", сподели още той.

Социалистът изясни, че вместо да се вземат ограничения са отстранени участъковите ветеринарни лекари, не е осъществен поисканият всеобщ хигиеничен обстрел, какъвто е желала левицата. " Вместо това министърът излезе с противоположна заповед. Централният епизоотичен съвет към Министерски съвет се ръководи не от какъв да е, а от зам.-министър ръководителя Томислав Дончев и не е заседавал към този момент съвсем година ", акцентира той. Милков изясни, че екарисажите са затворени, което слага въпроса за метода на заличаване на десетки хиляди скотски трупове, с цел да се предотврати заплахата от биологична болест. Той акцентира, че специалистите са били ясни, че би трябвало да се организира всеобщ обстрел на свинете майки, 1000 отстреляни прасета майки биха довели до 6 хиляди унищожени животни, което би предотвратило разпространението на болестта с такава скорост.

" Преди две години специалистите предизвестиха че е въпрос единствено по кое време, а не дали болестта ще влезе у нас. Даваха за образец потребните модели на Румъния, където колите са минавали на обеззаразяване на всяко влизане и излизане от всяко село " разяснява той и добави, че това не е било правено съответно на граничите пунктове с Румъния. По думите му липсва надзор на вноса на свинско месо и хранителни артикули както и на фуражи на границата с Румъния. " Има доста рискове, преди всичко с погребването на животните, а в Добруджа водата е покрай повърхността и може да се стигне до екологично замърсяване. Не се взема решение съответно и въпросът с обезщетяването на притежателите на умъртвяваните животни, нито на служащите в свинекомплексите, които ще изгубят работата си ", заключи Пенчо Милков.

ГЕРБ прикани опозицията да не политизира казуса с aфриканска чума

От ГЕРБ приканиха опозицията да не политизира казуса с разпространяването на aфриканската чума по свинете. Призоваваме политиците да не политизират тематиката, а всеки един от нас с опциите, които има, да оказва помощ на управляващите, тъй че да бъдат минимализирани загубите на бизнеса в България, съобщи на брифинг в Народното събрание ръководителят на парламентарната комисия по земеделието и храните Мария Белова /ГЕРБ/. Всички ние би трябвало да се борим, не да търсим политически дивиденти и изяви, а да оказваме помощ на тези хора, тъй че да спасим сектора от цялостно заличаване, уточни тя.

Белова прикани и хората, отглеждащи животни в така наречен заден двор, да схванат казуса и заплахата страната ни да бъде превзета напълно от този вирус и да бъдат задоволително виновни да подхващат нужните дейности, които МЗХГ и БАБХ предлагат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР