Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се

...
Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се
Коментари Харесай

Стана ясно ще разпродават ли БДЖ заради дълговете

Разпродажба на активи на националния железопътен транспортьор няма да се прави. Това оповестяват от компанията по отношение на информацията, че кредитори запорираха милиони на БДЖ.

Действително двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. от главница по заема против „ БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на Софийски градски съд искът е утвърден отчасти в размер на 20 млн. лева в интерес на облигационерите, в резултат на което са запорирани сметки на сдружението ", разясняват от компанията.

Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лв., е взет през 2007 година за рефинансиране на остарели отговорности към разнообразни институции и осъществяване на настоящи поправки на товарни вагони, като действително не е бил належащ за осъществяването на активността на сдружението. До момента остатъкът на отговорностите по заема е в размер на 103 млн. лева

" Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по правосъден път. Решението на Софийския градски съд и краткотрайният запор на сметките на „ БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят действието на сдружението към сегашния миг, при положение, че бъде открито решение на зародилата обстановка в кратковременен проект ", твърдят още от компанията в мнение, разпратено до медиите.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски е осведомен навреме за обстановката, в резултат на което е уведомил Министерство на финансите и е изискал активиране на държавната помощ, за която има утвърждение от Европейска комисия. Очаква се решение от Министерство на финансите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР