Разпределението на висшите постове в ЕС след евроизборите доведе до

...
Разпределението на висшите постове в ЕС след евроизборите доведе до
Коментари Харесай

Париж и Берлин влязоха в сблъсък заради висшите постове в ЕС

Разпределението на висшите постове в Европейски Съюз след евроизборите докара до сериозен конфликт между  френския президент Еманюел Макрон  и немския канцлер Ангела Меркел по време на неофициалната среща на водачите на страните членки, състояла се в Брюксел във вторник късно вечерта, предадоха осведомителните организации. Евролидерите, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер обсъждаха резултатите от изборите, както и разпределението на четирите най-важни позиции в Европейски Съюз - шефове на Европейска комисия, на Европейския съвет, на ЕЦБ и висш представител по външната политика и сигурността.

Ангела Меркел упорства да се съблюдава процедурата за така наречен " водещ претендент " на партията, спечелила евровота, и по тази причина тя изрази безапелационната си поддръжка за Манфред Вебер от ЕНП. Еманюел Макрон обаче е срещу лансирането на авансово повдигнат партиен претендент и настоя " хората на най-деликатните позиции в Европейски Съюз да споделят нашите полезности и да са допустимо най-харизматичните, изобретателни и способени ". Той съобщи, че  са се договорили да няма автоматизирано издигане на водещите претенденти на главните групи в Екологичен потенциал. Макрон не изрази поддръжка за никого персонално, само че посочи водещия претендент на АЛДЕ, към която се причисли неговата партия " Република, напред ", Маргарете Вестагер, французина Мишел Барние и Франс Тимерманс, който е номинацията на ПЕС за идващ началник на Европейска комисия. Макрон въобще не загатна Вебер. Меркел обаче настоя френският държавен глава да „ прояви натурализъм “ и да не подценява претендента на ЕНП, която ще има най-вече депутати в новия Екологичен потенциал. 

Според специалисти неофициалната среща е посочила, че пазарлъците за висшите европостове вероятно ще продължат дълго. Лидерите от Европейски Съюз възложиха на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да води договарянията за нов началник на Европейска комисия сред 28-те страни, с цел да се реализира компромис преди идната среща на върха на 20 и 21 юни.

КАРЕ - ПРОЦЕДУРА

Кандидатът, който ще оглави идната Европейска комисия, би трябвало да получи в Съвета на Европейски Съюз поддръжката най-малко на 16 страни, които да съставляват 65% от популацията на Европейски Съюз. Той би трябвало да бъде одобрен с болшинство и в Екологичен потенциал. Процедурата би трябвало да завърши преди 31 октомври, когато изтича мандатът на Комисията " Юнкер ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР