Разпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) между областите продължава да

...
Разпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) между областите продължава да
Коментари Харесай

Най-слабо развитата икономически област у нас вече не е в Северозапада

Разпределението на брутния вътрешен артикул (БВП) сред областите продължава да е извънредно неравномерно и в първата година на възобновяване на националната стопанска система след пандемията от ковид-19. Това се споделя в обширен отчет на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) -  " Регионални профили 2023 година: Възстановяването след пандемията и пътят напред ".

Столицата резервира своето водещо място с максимален Брутният вътрешен продукт - 59 милиарда лева, или 43% от общия за страната (обобщените публични данни по този индикатор са за 2021 г.).

Втората стопанска система е тази на Пловдив , която към този момент надвишава 10 милиарда лева Брутният вътрешен продукт, или 7,4% от този на цялата страна, следвана от тази на Варна (8,4 милиарда лева.), Бургас (6,5 милиарда лева.) и Стара Загора (6,2 милиарда лева.).

В средата на класацията Русе още веднъж с малко надминава по общ размер на стопанската система тази на Велико Търново, а с помощта на мощното си индустриално развиване, София (област) към този момент се приближава до водещите пет области.

Все още има области - като Видин, Силистра, Кюстендил, Перник и Смолян, чиито стопански системи са под границата от 1 милиарда лева БВП.

Неравномерното систематизиране на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията ясно демонстрира огромната разлика сред столицата и всички останали области .

За 2021 година за  София (столица) той е 45 хиляди лева - това е единствената област, чийто условен Брутният вътрешен продукт е по-висок от междинната за страната стойност (20,2 хиляди лева на човек).

С близки до междинния Брутният вътрешен продукт се подреждат областите: Стара Загора (20,2 хиляди лева на човек), София-област (19,3 хиляди лева на човек) и Варна (17,9 хиляди лева на човек).

Известни разбърквания обаче има в дъното на класацията по Брутният вътрешен продукт на човек от популацията , където дълго стояха област/и от Северозапада. А в този момент с най-ниска степен на икономическо развиване в страната към този момент е област Хасково (9,8 хиляди лева на човек), като малко по-добре от нея са областите Силистра (10 хиляди лева на човек) и Сливен (10,5 хиляди лева на човек).

Разликите сред по-слабо развитите области са релативно дребни, като 17 области са с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията под 13 хиляди лв. . Малкото разстояние значи, че актуалното нареждане отразява другите темпове на напредък в годината на възобновяване след пандемията и наподобява доста евентуално през идващите години то да се промени още веднъж, се отбелязва в отчета на ИПИ.
 Новата бизнес постройка в сърцето на София FPI City Tower отваря порти през 2025 година
Новата бизнес постройка в сърцето на София FPI City Tower отваря порти през 2025 година

Отдаваемата офис повърхност е 9000 кв. м.,а от 7 до 13 етаж постройката ще е с жилища

Брутната добавена стойност на човек от популацията варира от съвсем 41 хиляди лева в столицата, до малко над 9 хиляди лева в област Хасково.

Отрасловото й систематизиране разрешава ясно да се диференцират моделите на развиване на другите региони на страната. С най-силен превес на услугите е стопанската система на столицата , където те съставляват 87% от добавената стойност, а в същото време земеделският бранш на практика отсъства.

С висок дял на услугите, частично с помощта на бързото възобновяване на туризма след локдауните, са също и областите Бургас (78%) и Варна (72%).

В областите с най-висока добавена стойност на човек от популацията след столицата значима роля има промишлеността. В Стара Загора (53% добавена стойност в индустрията) и Враца (52%) това е най-много производството на електрическа енергия.

С най-голям дял на промишлеността (54%) се отличава област София , където са ситуирани бързо разрастващите се индустриални зони към столицата, както и мощните локални стопански системи на Средногорието.

Същевременно стопански по-слабо развитите области се характеризират с по-висок дял на селското стопанство - в Силистра той съставлява 27% от добавената стойност, в Добрич - 21%, а в Разград - 20%.

Видимо обвързвана със степента на икономическо развиване е и капиталовата интензивност в районите . Към 2021 година директните задгранични вложения (ПЧИ) с струпване означават растеж по отношение на предходната година в съвсем всички области, само че остават съсредоточени най-много във водещите районни стопански системи.
 Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч
Нови бързи влакове ще се движат от Русе до летището в Букурещ със 160 км/ч

Влакът би трябвало да се движи по трасето Русе-Букурещ-Гюргево до края на годината

Претеглени по отношение на популацията, най-вече ПЧИ има в столицата (11,2 хиляди евро), следвана от областите София (7,3 хиляди евро) и Бургас (5,6 хиляди евро).

В редица области - Велико Търново, Кюстендил, Ямбол, Силистра, Монтана - равнището на задграничните вложения остава под 500 евро на човек от популацията.

Почти двойна остава разликата сред водача по възнаграждение София и областите с най-ниски заплати по данни към второто тримесечие на 2023 година . Докато междинната заплата в столицата се приближава до 2700 лева (бруто), възнагражденията във Видин, Кюстендил, Благоевград, Силистра и Хасково са към 1300 хиляди лева на месец (бруто).

Относително високо - към 1800 хиляди лева месечно - е заплащането в София (област), Варна, Стара Загора и Враца, като в последните две области забележителна роля за това имат високите заплати в енергийния бранш.

Ако се съди по актуалната динамичност, огромните разлики в междинните заплати в другите региони на страната ще се запазят и отсега нататък, считат ексертите от ИПИ. Областите с най-голям растеж на заплащането на годишна база са със приблизително към високо възнаграждение - до 16% в Русе и Пазарджик, и 14% в столицата. Увеличението на възнагражденията в областите с по-ниски заплати е по-ограничено - в множеството случаи то е към 9-10%, а най-ниско е в Силистра - едвам 4% на годишна база.
 Защо най-големият преработвател на слънчоглед в България -
Защо най-големият цех за олио в България спря работа

Страната ни е един от най-големите експортьори на слънчогледово олио в света
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР