Разпръснати в чужди земи след въстания, войни и прекрояване на

...
Разпръснати в чужди земи след въстания, войни и прекрояване на
Коментари Харесай

Българите гагаузи чакат с години да получат българско гражданство

Разпръснати в непознати земи след въстания, войни и прекрояване на граници, историческите ни общности към момента пазят живо българското си съзнание чрез съхраняването на езика, предаването на родовите мемоари и почитането на традициите. И все по този начин милеят час по-скоро да се свържат с България.

“Здравейте,

Казвам се Алексей Иванов и съм гагауз с български генезис. Надявам се моят апел да бъде забелязан от президента, министър-председателя и всички способени органи, отговарящи за инспекцията и издаването на българско поданство... ”

Ако заличим името от този зов, той би могъл да бъде написан от всеки гагаузин, който се пробва да получи самопризнание за българския си генезис в своята прародина. Според историците гагаузите са тюркоезична етнографска група с православно изповедание, избягала дружно с днешните бесарабски българи от българските земи по време на Османската империя през XIX век. Прогонени от османската опасност, те се откриват в Руската империя – основно в Бесарабия, поделена през днешния ден сред Украйна и Молдова.



Алексей Иванов споделя, че е подал всички изисквани документи за приемане на българско поданство, в това число акта за раждане на своята майка. Но от известно време на уеб страницата на Дирекцията по българско поданство чете следното: “ При непредставяне на посочените документи в период преписката Ви ще бъде прегледана на съвещание на Съвета по поданството с мнение молбата да не бъде почетена ”. Този статус се появява при всички гагаузи с български генезис през последната половин година, твърди той в писмо до БНР.

Подобна история ни споделя и Светлана Телпиз. Родителите й също подават молба за българско поданство на основата на български генезис, само че три месеца по-късно техният статус е изменен съвсем като този на Алексей Иванов. Самата Светлана също се бори с незабележим зложелател в лицето на българската страна.

През 2017 година подадох документи в българското консулство в Кишинев и година по-късно получих удостоверение за български генезис – споделя тя. – Въз основа на този документ през 2019 година още веднъж в консулството се записах за кандидатстване за поданство. Явих се на изявление, на което се интересуваха от националността ми, от роднините ми с българско поданство – по-голямата ми сестра получи поданство през 2003 година на основата на български генезис. Навършиха се три години, откогато подадох документи, и към момента нямам финален статус за техния обзор . Средната ми сестра също е удостоена с безмълвие към този момент три години. ”

На въпрос на какво се дължи това проточване във времето, в консулството Светлана Телпиз получава отговор, че новото българско държавно управление пояснява законите по друг метод и към този момент не признава гагаузите за българи. Същевременно обаче на страницата на българското Министерство на правораздаването продължава да стои научното мнение на Консултативния съвет към Държавната организация за българите в чужбина, съгласно което гагаузите са българи по генезис и молбите им за поданство би трябвало да се третират равнопоставено с тези на останалите българи.



В отговор, получен в редакцията ни от Министерството на правораздаването, изказванието за друго пояснение на Закона за българите зад граница от актуалното държавно управление е квалифицирано като “спекулация ” . Оттам се базират на променени текстове в закона през 2021 година, съгласно които наложително изискване за придобиването на българско поданство на съображение български генезис е удостоверяването на родствена връзка най-малко с едно лице до трета възходяща степен от български генезис – фотокопие на аргументирания отговор на министерството може да видите. А това, съгласно Светлана Телпиз, е първият документ, на чието съображение всички българи гагаузи са почнали своето кандидатстване.

В особено основан конгрес гагаузите, които се стремят да получат българско поданство, показват разочарованието си от обстоятелството, че въпреки и българи по кръв и генезис, не могат да живеят в историческата татковина на своите баби и дядовци. Те са подготвени на всичко, единствено и единствено да изпълнят лелеяната фантазия на генерации обратно и колкото се може по-скоро да се завърнат при корените си.

Снимки: архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР