Разпознати са по записи и снимки“Пръскахме олио и светена вода

...
Разпознати са по записи и снимки“Пръскахме олио и светена вода
Коментари Харесай

Обвиняват наши ромки за вандализъм в три музея

Разпознати са по записи и фотоси


“Пръскахме олио и светена вода върху експонатите, тъй като в Библията се споделя, че това е знамение ”. С тези оправдания две българки от ромски генезис се изправиха пред прокурора в Атина през днешния ден, откакто в неделя бяха задържани в Националния исторически музей.

Двете са обвинени за увреждане на експонати в общо 3 гръцки музея от юли месец насам и се чака да им бъдат повдигнати обвинявания.

Задържането е станало, откакто охранител разпознал една от ромките по фотография, публикувана във всички музеи през последните дни. След като уведомил полицията, двете посетителки са задържани в миг, преди да излеят бутилка безцветно олио. Иначе техните незаконни дейности към този момент са записани от камерите в други музеи. На клиповете се вижда по какъв начин двете пръскат и заливат скулптури и други експонати. Разсипвали са сходни течности и по пода във византийския и християнски музей в Атина.

Ресорният зам.-министър на културата Лидия Кониорду, която бе заменена след рокади в кабинета, в изказване пред гръцките медии сподели, че “случилото се не е тъкмо вандализъм… няколко дами просто са пръскали със светена вода ”.

Двете дами обаче не просто са посещавали музеите, с цел да преглеждат експонатите, а пръскали икони, надписи, мозайки и други с baby oil.

В края на август от музея “Бенаки ”, който има голяма сбирка от гръцко изкуство, оповестиха за експонати, напръскали с “мазна, безцветна субстанция без аромат ”. В множеството случаи чиновниците на музеите са успявали да отстранят петната, само че на някои от експонатите от дърво са нанесени вреди – в това число на извънредно скъп коптски дървен кръст от 6 век.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР