Разположените на малка височина над океаните облаци охлаждат атмосферата, като

...
Разположените на малка височина над океаните облаци охлаждат атмосферата, като
Коментари Харесай

Климатичното затопляне застрашава защитния слой облаци

Разположените на дребна височина над океаните облаци охлаждат атмосферата, като отразяват слънчевите лъчи назад в космоса. Но тройното увеличение на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата може да ги накара да изчезнат и да докара до внезапно повишаване на температурите, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Слоесто-купестите облаци покриват към 20 % от океанската повърхнина в регионите с сдържан климат и нормално се намират над източната част на океана, да вземем за пример край брега на Калифорния, Мексико и Перу. Изчезването им би довело до стопляне с към 8 градуса Целзий, които ще се прибавят към климатичното стопляне, провокирано от увеличение на концентрацията на дължащите се на човешката активност парникови газове.

"Получените резултати демонстрират, че съществува предел на климатичните промени, за който до момента не сме си давали сметка ", съобщи ръководителят на проучването Тапио Шнайдер от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Калифорния.

Подобно увеличение на температурите ще докара до размразяване на ледовете на полюсите и до повишение на океанското равнище с десетки метри.

На Земята не е имало подобен климат от началото на еоцена преди 48-53 милиона години, когато междинните температури били с към 12 градуса Целзий по-високи и крокодили се срещали в Арктика.

Сегашното климатично стопляне с 1 градус Целзий спрямо прединдустриалната ера способства за суши, наводнения, циклони. Концентрацията на въглероден диоксид се е нараснала с близо 45 %, достигайки 410 частици на милион.

Парижкото съглашение за климата от 2015 година цели климатичното стопляне да бъде лимитирано до 2 градуса Целзий, а в най-хубавия случай - до 1,5 градуса Целзий.

Като се позоваха на климатични модели за еволюцията на облаци, учени заключиха, че защитният пласт облаци може да изчезне, в случай че концентрацията на въглероден диоксид доближи 1200 частици на милион. В случай че човешката активност продължи със същите темпове, равнището от 1200 частици на милион ще бъде надхвърлено през 2104 година, увери Малте Майнсхаузен от университета в Мелбърн.

Други причина за безпокойствие е, че провокираното от човешката активност климатично стопляне води до освобождение на въглероден диоксид и метан, които са уловени като в капан в природата, да вземем за пример във безконечните ледове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР