Разпитващ цар, самозабравил се главен прокурор и рутинно действие -

...
Разпитващ цар, самозабравил се главен прокурор и рутинно действие -
Коментари Харесай

Реакции за разпита на Петков: От `разпитващ цар` и `пиар акция` до `рутинно действие` |

" Разпитващ цар ", " самозабравил се основен прокурор " и " рутинно деяние " - такива са политическите реакции за във Върховната касационна прокуратура през днешния ден.

Председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров съобщи, че описът с 19 имена, с който Петков отиде на разпит, съставлява информация, известна на цялото общество. По думите му няма забележими доказателства за работата на прокуратурата по тези въпроси.

" Всички (коалицията) стоим компактно зад премиера, че това е една форма на пиар акция и реакция на боязън ", бе безапелационен той и добави, че те нямат доверие в работата на прокуратурата, чакат оставката на Гешев и това е и повода, заради която дефинират тази му реакция като " ненапълно предвидима ".

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че " не е ясно кой кого ще разпитва ".

" Държава която си има цар, сигурно царят разпитва, нямам концепция. Най-вероятно царят има такива пълномощия в някои страни. Обърнете се към цар Киро. "

Тома Биков от ГЕРБ-СДС пък дефинира днешния разпит на Петков като " рутинно деяние ".

" Прокуратурата подхваща, доколкото виждам, едно рутинно деяние и желае информация от министър-председателя, под чието управление са всички служби и Министерство на вътрешните работи - всички органи, които събират някакви доказателства. Най-нормалното нещо е той да даде тези доказателства на прокуратурата. И не го викат на разпит, а трябваше да отиде там даже без да го викат. Дано не отиде с отрязъци от вестници там, тъй като това значи, че ще се изложи. Може да сме му съпротива, само че и за нас не е прелестно българският министър председател да се излага. "

" Ние не сме предишното, ние сме бъдещето ", съобщи Биков в отговор на въпрос във връзка изявлението на президента Румен Радев, че в случай че правосъдната промяна не се случи, то предишното ще потърси реванш.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " съобщи, че застават компактно зад премиера. По думите му основният прокурор се е " самозабравил ".

" Г-н Гешев явно се е самозабравил и демонстрира избрана уязвимост сега. Не бих желал да допускам, че това е нещо друго. Коалицията застава напълно зад премиера в тази обстановка. "

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов отхвърли да разяснява проблема. Той поддържа правосъдната промяна и промяната на основния прокурор, само че в изявлението му личи тезата за доказване на изказванията - съществена за реториката на ГЕРБ-СДС.

" Бих посъветвал Кирил Петков да е малко по-смел и когато излиза да приказва за това, да не чете. Да излъчва малко повече храброст и увереност. Когато кажеш " А ", би трябвало да кажеш и " Б ". Ако кажеш, че Гешев е подкупен, иди докажи и му кажи в очите ",.

От " ИТН " също обявиха, че поддържат премиера. Станислав Балабанов препотвърди, че обединението ще държи на поетия ангажимент за правосъдната промяна.

Президентът Румен Радев пък дефинира разпитът на Петков като " ".

Как една среща приключи с покана за разпит?

В понеделник по време на брифинг в Министерски съвет беше изработен на премиера. Връчване по този начин и нямаше и се отсрочи поради включените камери. В последна сметка поканата за разпит на Петков беше връчена ден по-късно.  

Поводът е петъчната среща сред Кирил Петков и Иван Гешев, по време на която министър председателят е декларирал, че в страната има 19 души, които са в основата на корупцията в България. Тези му изказвания му донесоха и призовка. По-късно той съобщи, че  наслаждение ще свидетелства, само че и ще пита прокурорите за случаи като „ Барселонагейт “, „ Мата Хари “, „ Осемте джуджета “, автомагистралите ББР и други.

Последва и реакция на прокуратурата - първо обвиняването  му, където пишело всичко по тематиките от висок публичен интерес, а по-късно заяви, че, посочени от премиера.

Вчера стана ясно, че, а разпитът на премиера ще се организира през днешния ден.

По обяд. По думите му това са хора, които имат въздействие както върху престъпни, по този начин и върху стопански престъпления
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР