Разпети петък е - денят на кръстната смърт на Иисус

...
Разпети петък е - денят на кръстната смърт на Иисус
Коментари Харесай

На Разпети петък миряни минаха под Христовата плащаница

Разпети петък е - денят на кръстната гибел на Иисус Христос, възмездие на греховете на цялото човечество. По обяд във всички православни храмове на страната беше изнесена Христовата плащеница, знак на Гроба Господен. Цял ден вярващи минаваха под нея, с цел да измолят здраве и благополучие.

Скоро в храмовете ще стартира и Опелото Христово. То ще бъде отслужено от викария на патриарх Неофит - свещеник Поликарп. По традиция Опелото се отслужва в средата на харама, където през днешния ден по-рано пред Разпятието беше сложена и Христовата плащаница.

На Разпети петък свършва земният път на Божия наследник. По пладне издигнали Разпятието и го приковали. От двете му страни били кръстовете на двамата разбойници. Единият се покаял и получил избавление. След пладне Иисус се обърнал към небесния си отец, попитал за какво го е изоставил и с думите, че се оставя в ръцете му, умрял. Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим повили тялото му в плащеницата на Йосиф и го положили в пещера. С тези древен събития са свързани и ритуалите в църквата през днешния ден.



" Ако зърното си остане единствено, то не дава плод, само че когато почине, то дава плод многократен. Без тази гибел не би имало за нас и Възкресение, не би имало и това райските врати да са още веднъж отворени ", сподели отец Антоний, катедрален храм " Св. Ал. Невски "

В края на вечернята, която се отслужва през днешния ден, от олтара на храма беше изнесена Христовата плащеница, знак на гроба Господен. С нея свещениците обиколиха три пъти към Разпятието Христово и я поставиха пред него. По традиция през днешния ден миряните минават под плащеницата, с цел да измолят здраве, мир и божие снизхождение.

" За здраве, за успокоение, за мир, за всичко хубаво! "



" И най-много да има мир на света, тъй като това е най-важното да бъдем щастливи на този свят. В 21 век е най-лошото дребни деца да умират във война. "



" Да отдаваме по-голямо духовно значение на нашата религия и по-малко да се стремим към трапези и развлечения в тези дни... "

Българска национална телевизия: А какво значи самото прекосяване?

Отец Антоний: Това е бит, с който хората се съпогребват, съсмиряват в този ден, в който ние честваме в действителност най-голямото допустимо примирение, което може да съществува.

Вярва се също, че с изключение на здравеца, който получава от свещениците, през днешния ден всеки, който мине под плащеницата, ще отнесе в дома си и парченце от Иисус Христос.

Вижте повече в директното включване

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР